Det är entreprenören för Dannemora Gruvor med Dannemora Koncern AB som ägare som har skrivit följande inlägg i facebook-gruppen ”Österbybruk i våra hjärtan”: ”Ägarna kommer under denna sommar inte att lägga pengar på gräsklippning. Den tid vi entreprenörer/småföretagare har går åt till att hantera skadegörelse på området”.
Inlägget har väckt en stor storm. Stämningen på den lilla gruvorten är minst sagt upprörd. Men där riktas ilskan mot bolaget, som man menar inte tar ansvar för området som är klassat som ett riksintresse.
– Det är skandal, man blir ledsen. Jag som hundägare är ute och går mycket och det är inte bara vid gruvbacken som det ser ut så här. Det finns också mycket skog som håller på att växa igen. Det ser ut som ett plockepinn överallt, säger Lena Carlsson som har bott i Dannemora i drygt 20 år.
En annan boende vid gruvan som vill vara anonym berättar:
– Det finns inget som är inbjudande någonstans. Gräset klipps inte, det väller över alla stigar. Det går inte att komma fram för att läsa informationsskyltarna. Det finns ingen möjlighet till rekreation på området längre eftersom det inte sköts om. Det är dessutom en säkerhetsrisk att ha en 50-kilometersväg med bostäder runtomkring där man inte klipper gräset längs vägrenen. Det kan komma både barn och djur.
Den boende vid gruvan fortsätter:
– De säger att det är vandalisering på gruvområdet, bland annat grafitti och klotter men mycket av det klottret har inte tagits bort. Den vandaliseringen kan därför inte ha kostat särskilt mycket.
UNT har tidigare rapporterat om hyresfastigheterna som ägaren Dannemora Koncern AB tog över 2016 när de köpte fastigheterna av konkursförvaltaren på gruvområdet för nära 8 miljoner kronor. Flera hyresgäster stod bland annat utan hjälp från Dannemora Koncern med läckande tak, element som inte hade värme och spisplattor som inte fungerade. Bostäderna är nu utsålda till andra fastighetsägare.
LÄS MER: Hård kritik mot lokal hyresvärd
Ortsbornas missnöje sträcker sig bortom oklippta gräsmattor brister i hyresbostäderna. Enligt de boende sjangserar hela gruvområdet. Flera av de gamla byggnaderna, bland annat ett gammalt arkivhus från 1700-talet går inte längre att se för att det är så igenvuxet inne på gruvområdet, berättar personer tidningen träffar. Det gamla Grufkontoret, som är Dannemoras stolthet, menar de står och förfaller.
På området har den nya ägaren Dannemora Koncern AB satt upp skyltar i björkträ där det står ”Grufvhusets fik och ”bakluckeloppis” men någon sådan verksamhet, ska inte hållits öppen på två år, enligt ortsbor.
– Det handlar om symbolvärden för hela bygden. På Grufkontoret gick folk och fick sin lön, här var stoltheten. Det finns ingen värdighet i att låta det förfalla så här. Det borde finnas någon slags värdighet för ett sådant område som har varit så mycket turistattraktion, säger Lena Carlsson.
– Om det sjangserar så här får de ju räkna med att det kommer att bli skadegörelse. Det kommer som ett brev på posten, säger Merit Bohman som också har bott i Dannemora i många år.
En som vet värdet av Dannemora gruvor är Håkan Liby, tidigare chef för Upplandsmuseet. Han arbetar nu åt Region Uppsala med en kulturarvsstrategi, med särskilt fokus på Upplands många bruk.
– Alla minnen som på olika sätt berättar om järnets historia är på något sätt relaterade till Dannemora gruva. Dannemora är basen i berättelsen om den uppländska järnhanteringens kulturarv. Det går inte att berätta den här historien om man inte väver in gruvan och malmen, då blir berättelsen inte fullständig. Därför är det ju en tragedi om området vanvårdas och om det leder till att attraktionskraften går förlorad.
Han fortsätter:
– Det är flera hundra års byggnader på området som vittnar om verksamheten och människors liv och arbete. Det är A och O för utvecklingen av besöksnäringen och för den kulturhistoriska berättelsen att Dannemora är tillgängligt och att det finns möjligheter att ta del av allt.
UNT har under en tid försökt att nå Dannemora Koncern AB:s nuvarande ägare Per Berglund och VD Johan Arvsten för en kommentar som dock inte har gått att nå.
LÄS MER: Nya gruvbolaget satsar på turism
LÄS MER: "Riskerar att förfalla eller säljas ut"
LÄS MER: Här har du dina bruk