Han är fastighetsägaren som satsar stort på Örbyhus

Två fastighetsköp under spannet av ett år – familjeföretaget med Alfred Lingström i spetsen har stora planer i Örbyhus. UNT har fått ett rundvisning i den anrika fabriken som hoppas bli lägenheter. "Hoppas och väntar på att vi kommer vidare med projekten", säger entreprenören.

Dykaren Fastighets AB är ett Stockholmsbaserat företag, men Alfred Lingström är en länsbo som bor i Håbo kommun.

Dykaren Fastighets AB är ett Stockholmsbaserat företag, men Alfred Lingström är en länsbo som bor i Håbo kommun.

Foto: Maja Olofsson

Örbyhus2023-02-05 05:00
undefined
Lägenheterna hoppas bolaget att ska bli byggda i husets övervåning (till höger på bild). Dykaren Fastighets AB undersöker också huruvida det går att återställa skidfabrikens gamla utseende med en putsad fasad på hela huset.

I början av året berättade UNT om Alfred Lingström från familjeföretaget Dykaren Fastighets AB och de stora hyresbostadsplanerna han har för Örbyhus. Nu har tidningen träffat entreprenören på hans kontor på Stationsvägen för en rundvisning i den anrika skidfabriken som nu planeras bli lägenheter.

– Vi håller på för fullt och renoverar just nu, säger han i trapphuset på väg upp till kontoret.

undefined
Dykaren med Alfred Lingström i spetsen har även varit i kontakt med kommunen om hur man ska kunna utveckla området kring stationen i Örbyhus. "Om vi ska bygga något långsiktigt här så behöver vi titta på hur man kan förvandla stationsområdet", säger han.

Rummet är på samma våning, fast i den andra änden av fabriken, som de 10-15 lägenheterna planeras att byggas.

– Vi vill verkligen att de företagshyresgäster som vi redan har ska vara kvar, så vi håller på att göra anpassningar så att de kan vara på sidan av huset där vi inte vill bygga lägenheter.

Företag i byggnaden som Spektra och Mariannes fotvård kommer att vara kvar där de redan är.

undefined
Fastighetsskötaren Lasse Wreedh har bott i Uppsala hela sitt liv – han växte upp i Fålhagen. Han har jobbat på Dykaren i 12 år och kommer även ta hand om fastigheterna i Örbyhus.

Bolaget har även köpt en fastighet på Gyllbyvägen på andra sidan rälsen i Örbyhus. Planerna där är dock att förvalta det som redan existerar och fungerar.

– En stor anledning till varför vi gick vidare med det förvärvet var att det är så mycket som redan är gjort i huset.

undefined
De två huskropparna på Gyllbyvägen får bolaget tillträde till i mars.

Satsningen i Örbyhus från bolagets sida kommer i takt med att det kommunala fastighetsbolaget Tierpsbyggen blev tvingade att lägga sin historiska bostadssatsning på is. Den skulle ha resulterat i sammanlagt 110 lägenheter i Örbyhus centrum, men skenande priser på grund av omvärldsläget satte stopp för projektet.

Enligt Alfred Lingström har bolaget även haft tankar på att bygga nytt intill skidfabriken. Det skulle bli familjeföretagets första nyproduktion i dess femtioåriga historia.

– Vi har skissat lite på det. Det var mer aktuellt innan det nya ekonomiska läget kom till med bland annat ökade räntor. Vi skulle behöva räkna för att se om det är någonting vi kan göra utan att ta för stora risker, men det finns absolut på tapeten, säger han och fortsätter:

– Kanske skulle vi kunna bygga en kombination av ett prefab-flerfamiljshus (hus som byggs ihop via byggsatser) och kanske radhus? Det skulle kunna vara något, men vi får se.

undefined
Till höger i bild hyr KCE maskin och verkstad sin lokal. Alldeles bakom är granntomten som också ägs av Dykaren. Det är på den ett eventuellt nybygge med tio till 20 lägenheter skulle bli aktuellt. "Vi ser efterfrågan till framför allt 2:or och 3:or", säger Alfred Lingström.

Men trots att det i nuläget inte ser ut att bli några bostäder vid Örbyhus faktiska centrum hoppas Alfred Lingström att man i framtiden kan kombinera både bostäder och företag i samma byggnad och skapa en centrumkänsla vid stationen.

Enligt Alfred Lingström har kommunen varit väldigt positiva för idéerna.

– Jag står egentligen bara här och väntar på att vi ska komma vidare med projekten.

Det är de gamla kontors- och matsalsytorna som bolaget hoppas att ska bli till hyreslägenheter.

– Vi har haft en arkitekt som har varit här och ritat. Jag tror att på bara den här ytan så kommer vi upp till mellan 10 till 15 lägenheter, eventuellt några fler.

undefined
"Just de här ytorna känns självklara att göra till lägenheter. Vatten, värme och dylikt är redan indraget – det är blir väldigt lågt hängande frukt att konvertera", säger Alfred Lingström.

Även uppe på vindsvåningen går tankarna om att eventuellt bygga lägenheter. Just nu finns där en skrymmande gammal ventilationsanläggning.

– Vi har haft en firma här som har kollat om det går att ta bort, och det kan man, säger Alfred Lingström.

– Det optimala är ju om man kan bevara den här rustika känslan – vi tänker lite Steam hotel.                                                                                                                                                          

Bröderna Skidfabrik

Bröderna Larssons skidfabrik började sin skidtillverkning under 1880-talet i hemet i Vallaboda Vendel. Det blev stor efterfrågan på de "Larssonska" skidorna och 1905 upp­fördes en fabrik i Örbyhus. Förutom skidor och stavar omfattade tillverkningen också kälkar och sparkstöttingar. För att arbetet skulle kunna fortgå även under sommaren tillverkades även isskåp (isskåpet Norden) och trädgårdsmöbler. Företaget upphörde 1952.

Källa: http://orbyhus.nu/om-orbyhus/

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!