Markägare kritiska till kommunen och bostadsbyggandet

Markägarna Claes Edfeldt och Marko Bergqvist är kritiska till kommunen när det gäller landsbygdsutveckling. I flera års tid har de haft planer på bostadsbyggande i Marielund men kommunen fortsätter att skjuta upp beslutet.

Markägarna Claes Edfeldt och Marko Bergqvist är kritiska till bostadsbyggandet i Uppsala kommun. De tycker att fokus ligger för mycket på stadskärnan och att landsbygden glöms bort.

Markägarna Claes Edfeldt och Marko Bergqvist är kritiska till bostadsbyggandet i Uppsala kommun. De tycker att fokus ligger för mycket på stadskärnan och att landsbygden glöms bort.

Foto: Henny Bucht

Marielund2021-04-12 05:00

Planerna på att bygga i Marielund går tillbaka till år 2008 då markägare hade diskussion med kommunen om att utöka området med 700 bostäder. 2012 tog kommunstyrelsen beslut, efter förslag från plan- och byggnadsnämnden, att ge stadsbyggnadsförvaltningen i uppdrag att ta fram ett planprogram rörande 600 bostäder.

– Kort därefter kollade man även över ett mindre program då det fanns motstånd från vissa politiker och boende i området, säger markägaren Claes Edfeldt.

Ytterligare ett förslag på 400 bostäder klubbades därefter igenom. 2014 satte arbetet igång och kommunpolitiker, boende i området och markägare fick framföra sina åsikter om planerna.

– Men kommunen stoppade och sköt fram planerna hela tiden. 2015 ringde jag personligen Erik Pelling som satt som ordförande i plan- och byggnadsnämnden och då sa han att det skulle tas upp i nämnden under hösten. Men det gjordes inte, säger Claes Edfeldt.

undefined
Markägaren Claes Edfeldt är kritisk till att kommunen tagit fram ett minialternativ för byggplanerna i Marielund. Enligt honom går det emot landsbygdsutvecklingen i Uppsala.

Under våren 2016 la kommunen byggplanerna i Marielund på is. Det på grund av frågetecken som behövde rätas ut innan en storskalig utbyggnad skulle ta fart i stråket.

– Under hösten 2017 fick vi till ett möte på nytt och kommunen sa att de skulle ta tag i planerna. Men 2018 stoppar Pelling vårt planprogram för att fokusera på att bygga lägenheter kring stadskärnan, säger Claes Edfeldt.

Enligt Claes Edfeldt följer planerna för utveckling i Marielund det landsbygdsprogram som kommunen tog fram 2017. Men under hela 2018 hände ingenting med planerna i Marielund.

I augusti 2019 valde politikerna att flytta fram planprogrammet till år 2022. Vilket enligt Erik Pelling berodde på att de hade många andra byggprojekt på gång i kommunens tätorter samt att pengarna inte räckte till.

– Han får gärna jobba med tågspår och lägenheter men han får inte glömma landsbygden, säger Claes Edfeldt.

Våren 2020 hade ett minialternativ tagits fram på ett trettiotal bostäder i Marielund.

– Det som hade klubbats igenom innan var det inte snack om längre, säger Claes Edfeldt.

Han berättar att han läste en intervju med Pelling i UNT i februari 2021.

– Där säger han att de ska bygga mer på landsbygden och att det ska finnas fler tomter för de som vill bygga hus. Men samtidigt tar han fram minialternativ för ett område på landsbygden där det funnits planer för större utbyggnad. Jag anser det farligt att vi har en politiker som säger en sak till folket men gör något helt annat, säger Claes Edfeldt.

En annan markägare i Marielund känner sig lurad.

– Jag blir förvånad när politikerna från ingenstans tar fram ett minialternativ för Marielund. Man känner sig överkörd men samtidigt börjar man bli van. Det är det som är så farligt när man blir lovad hela tiden men inget händer, säger markägaren Marko Bergqvist.

undefined
"Man känner sig överkörd men samtidigt börjar man bli van. Det är det som är så farligt när man blir lovad hela tiden men inget händer", säger markägaren Marko Bergqvist.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) är det en ekonomisk fråga.

– Det är faktiskt ett minusprojekt för skattebetalarna, för enskilda markägare är det ett plusprojekt. Då kan man fråga sig om det är rimligt att uppsalaborna dimensionerar byggandet. Vi ska ta fram ett program och komplettera med ett antal bostäder men inte fullt så många som markägarna vill, säger han.

Han menar att helheten måste vägas ihop och att de måste komma fram till en rimlig kostnad.

– Utvecklingen kanske kommer ikapp så att ekonomin går ihop men vi kan inte bygga överallt samtidigt. Det har vi inte resurser för.

Alternativen i Marielund

Programförslagen finns i tre alternativ eller etapper för utvecklingen i Marielund:

Alternativ MINI: Omfattar cirka 35-40 nya bostäder.

Alternativ LITEN: Omfattar cirka 340-400 nya bostäder (inklusive MINI)

Alternativ STOR: Omfattar cirka 480-530 nya bostäder (inklusive MINI)

Karta: Marielund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!