Sofia Arteaga Belzu besökte barnakuten under nyårshelgen med sin tvååriga dotter som drabbats av hög feber och öroninflammation. Men när sjukvårdspersonalen skulle ge dottern febernedsättande fanns endast två suppositorier ibuprofen kvar på avdelningen – med förklaringen att det var slut hos leverantören.
– Det blev panik när vi insåg att det inte skulle räcka så länge. Min dotter hade så ont och vi ville bara få bort smärtan.
Trots mycket sökande gick det inte att hitta suppositorier av febernedsättande läkemedel för barn någonstans. I ett desperat försök bestämde sig Sofia till slut för att efterlysa paracetamol och ibuprofen för barn på Facebook.
– Jag fick jättestor respons på alla inlägg som jag skrev i olika Facebookgrupper. Det fanns verkligen änglar den natten, säger Sofia som skrev inlägget på nyårsafton.
Hon uppger att det skulle tagit flera dagar innan familjen fått tag på läkemedlet om det inte vore för den behjälpliga allmänheten.
– Det är en skandal att inte ha tillräckligt med resurser där man söker akutvård, menar Sofia.
Maria Wanrud, gruppchef på enheten för läkemedelstillgänglighet på Läkemedelsverket, berättar att det är ett ansträngt läge för febernedsättande läkemedel som paracetamol och ibuprofen, som används rektalt. Detta bekräftas även av restanmälningar som inkommit till Läkemedelsverket.
– I de flesta fallen beror restanmälningarna på produktionsplanering, där det till exempel kan innebära att det inträffat hack i produktionen. I ett par av fallen handlar det i stället om att det råder stor efterfrågan.
När en restanmälan görs inkommer innebär det att apotek och vårdenheter inte kan beställa läkemedlet under en viss period, vilket alltså är fallet med paracetamol och ibuprofen. Redan våren 2023 rapporterade UNT om att receptfria läkemedel för barn blivit restnoterade efter vinterns sjukdomar.
Nu uppstår alltså samma problem.
– Vi har inget hemligt skafferi som vi kan plocka läkemedel från. Läkemedelsverkets uppgift är i första hand att fungera som ett informationsnav och informera om restsituationer. Men vi kontaktar också läkemedelsföretagen i många fall, både för att säkerställa prognoser och höra efter möjligheter att täcka ett ökat behov.
Enligt de uppgifter som Läkemedelsverkets har dröjer nästa leverans av paracetamol suppositorier för barn till mitten av januari.