Flera receptfria läkemedel slut hos tillverkare

Efter vinterns ökade efterfrågan på paracetamol och ibuprofen hinner inte tillverkarna med att producera febernedsättande läkemedel för barn. Restanmälningarna är många och nu delar föräldrar med sig av läkemedel via sociala medier.

Läkemedelsverket har restanmält åtta olika receptfria läkemedel avsedda för barn. Utbudet möter inte efterfrågan.

Läkemedelsverket har restanmält åtta olika receptfria läkemedel avsedda för barn. Utbudet möter inte efterfrågan.

Foto: Anna Bredberg

Uppsala2023-05-24 11:00

För tillfället är det brist på febernedsättande receptfria läkemedel till framförallt barn. På Läkemedelsverkets hemsida ber föräldrar om råd för att hjälpa sina sjuka barn. På Facebook frågar familjer om någon har läkemedel liggande hemma – en del säljer sitt extra utbud vidare.

I huvudsak är det brist på de två huvudsubstanserna paracetamol och ibuprofen, vilka är restanmälda av Läkemedelsverket.

– Det är inte helt slut på paracetamol i oral lösning men det är fortsatt ojämn tillgång. När jag säger att det inte är helt slut kan det vara så att det är slut på ett apotek men finns på ett annat. Men det ska finnas alternativ tillgängliga på den nationella marknaden, säger utredaren Samuel Silkestrand på Läkemedelsverket.

undefined
Läkemedelsverket har restanmält åtta olika receptfria läkemedel avsedda för barn. Utbudet möter inte efterfrågan.

Tillgången ser olika ut beroende på läkemedel. Situationen är densamma för ibuprofen i flytande form – flera restanmälningar men alternativ finns. Ett läkemedel det fortfarande finns god tillgång på är paracetamoltabletter. Det ser dock sämre ut för suppositorier som förs in i ändtarmen.

– Det finns flera restanmälningar på paracetamol suppositorier. I dagsläget kan vi inte se att det finns alternativ. Då måste man titta på de orala lösningarna. Ibuprofen suppositorier, det finns egentligen bara en produkt som är receptfri, är restanmäld till slutet på månaden.

Från januari till april har Läkemedelsupplysningen fått in 1 448 samtal om tillgängligheten av läkemedel. Av dessa handlar 84 samtal om bristen på ibuprofen och paracetamol. Anledningen till den minskade tillgången beror på en ökad efterfrågan, enligt Samuel Silkestrand.

undefined
Samuel Silkestrand, utredare Läkemedelsverket.

– Vi har kunnat konstatera att det började under vintern där det var ett flertal säsongsbundna sjukdomar och man såg en kraftig efterfrågan av de här läkemedlen globalt. Det har varit ojämn tillgång sedan dess. Orsaken har inte att göra med att det är problem att få tag på läkemedlet utan det är att efterfrågan har varit så stor att produktionen inte har hunnit med.

Exakt när nästa leverans för de olika läkemedlen kommer är svårt att säga då det både kan tidigare- och senareläggas.

– Om det är akut är det vårdgivare du behöver kontakta, då finns möjlighet till receptbelagda läkemedel. Annars är det generella rådet att fråga apotekspersonal som kan hjälpa till med alternativ, dosering och styrkor.

Läkemedel och barn

Beroende på ålder omsätter barn läkemedel olika snabbt. Barn upp till sex månader omsätter läkemedel långsammare än äldre barn och vuxna. Barn i åldrarna ett och tre omsätter i vissa fall läkemedel snabbare än vuxna. Det är därför viktigt att dosera rätt. En del läkemedel är även olämpliga för barn.

Alla tabletter får heller inte krossas eller delas. Det är då viktigt att rådfråga apotekspersonal om man inte får tag på suppositorier eller läkemedel i flytande form.

Källa: 1177.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!