Morgontidningen förknippas ofta med nyheter, bevakning och granskning. Det är självklart, ett av redaktionens viktigaste uppdrag är att rapportera vad som händer i ett specifikt område. Man prenumererar på en tidning för att få koll på vad som händer i ens omgivning.
Men tidningen är mycket mer än bara nyheter. I dess innersta dna finns också opinionsspridning, debatt, reportage, förströelser, ren information (tänk en morgontidning utan tv-tablå!) och nyttoartiklar, som till exempel konsumentjournalistik. En inte oväsentlig del av läsinnehållet är annonserna.
UNT publicerar just nu en ambitiös artikelserie om bonusfamiljer. En av de mest lästa artiklarna under den senaste veckan är en debattartikel om sjuksköterskornas situation vid Akademiska sjukhuset. Reportaget om 72-åriga DJ Gloria, som spelar på Stureplan i Stockholm och som stod för musiken på Katalin i helgen, drog massor av läsning på UNT.se.
Men ojämförligt mest uppmärksamhet fick reportern Tina Lövranders artikel från i lördags om amerikanerna som sökte sin okände son respektive halvbror i Uppsala. Den hade på måndagskvällen nått nästan 650 000 personer på Facebook och inslaget som UNT lade ut har visats över 300 000 gånger. En kittlande berättelse som fick ett rekordartat genomslag.
Den ökade användningen av sociala medier öppnar för så kallade ”filterbubblor”. Ett inte så beskrivande begrepp om hur man bara nås av sådant man redan är intresserad av eller via automatiserade flöden endast möter åsikter som endast bekräftar det man redan tycker.
En av dagstidningens stora styrkor är bredden. Då får man veta saker man inte visste att man var intresserad av.