Har journalistik som ingen läser något värde? Spelar den någon roll alls, om ingen tar del av den?
Ja, kanske om själva granskningen i sig får makthavare på olika nivåer i samhället att hålla sig till reglerna och inte stoppa fingrar i syltburken. I ren rädsla för att granskningen ska bli publicerad.
Men annars? Tveksamt.
Bra journalistik ska ha läsaren i centrum. Det är därför som jag många gånger blir så trött på debatten om så kallat "klickfiske" på webben.
Självklart är det inte god journalistik om rubriken utlovar något som sedan inte finns i texten. Som lockar läsaren att klicka på en länk för att luras. Självklart urholkas en dagstidnings journalistiska värde om den endast ägnar sig åt spekulativ och lättsmält innehåll, utan publicistisk hållning och enbart i syfte att generera maximal antal klick.
Men i övrigt. Det är fint att bli läst. Och den som går till källorna upptäcker snabbt att UNT:s digitala trafik inte handlar om gulliga katter.
Vi mäter hela tiden läsningen av journalistiken digitalt. Vid sidan av de 113 000 personer som läser papperstidningen varje dag tog nästan 450 000 unika besökare del av en eller flera av våra artiklar på nätet under förra veckan. Det är en imponerande läsarskara som intresserar sig för vad som händer i Uppsala och övriga Uppland.
Så vad var mest läst? På tio-i-topplistan över de mest lästa artiklarna i förra veckan handlade fem om den filmade våldtäkten. En var ett reportage ur Bostadsguiden, en annan en debattartikel om vad som krävs för att bli professor. Mest läst av allt var texten om Uppsalapolisens öppna brev till rikspolischefen.
Klickjournalistik? Tror inte det.