L vill ta från trafik och ge till vården

Ta pengar från kollektivtrafik och kultur och satsa på platser för AT-läkare. Det kommer Liberalerna i Region Uppsala att föreslå i en motion till regionfullmäktige i april.

Kajsa Dovstad (L).

Kajsa Dovstad (L).

Foto: Privat

Kollektivtrafik2017-04-07 11:12

LÄS MER: Stor personalbrist i sjukvården

– Region Uppsala är näst sämst i landet på att erbjuda AT-platser räknat per invånare. Det är bara Stockholm som är sämre. Det är inte bra och måste ändras, säger Kajsa Dovstad (L), ledamot i regionfullmäktige och läkarstudent.

(L) vill att Region Uppsala ska erbjuda 55 AT-läkarplatser, inklusive åtta forskar-AT, per år. Det skulle innebära nästan en fördubbling av antalet platser jämfört med i dag.

AT-läkare är som andra läkare anställda med lön, och det skulle enligt Kajsa Dovstad kosta omkring 12,5 miljoner kronor per år att genomföra Liberalernas förslag.

– Det är fullt finansierat. Vi vill ta 50 miljoner kronor från tätortstrafik och 10 miljoner kronor från konst och kultur, pengar som ska satsas på vården, och i den satsningen ingår utökningen av AT-platser, säger Kajsa Dovstad.

Hon poängterar också att AT-platser skulle komma att besättas med personer som nu arbetar som underläkare i väntan på en möjlighet att göra den 18 månader långa AT-tjänstgöringen. Enligt statistik som Liberalerna hänvisar till tjänstgör nu 114 icke legitimerade underläkare i Region Uppsala, varav 90 på Akademiska sjukhuset.

– Vi kan minska antalet underläkare om vi får fler AT-platser. Det är bättre för patienten att tas om hand av läkare med bra handledning, säger Kajsa Dovstad.

Förslaget om AT-platser läggs till regionfullmäktige i april men kommer också att ingå i Liberalernas budgetförslag för 2018.

AT och ST

AT, allmäntjänstgöring, ska vara en strukturerad introduktion till läkaryrket efter grundutbildningen.

AT är en minst 18 månader och högst 24 månader lång utbildningsanställning med handledning av erfarna specialistläkare.

Efter godkänd AT-tjänstgöring och godkänt AT-prov kan läkare söka läkarlegitimation och ger också behörighet att söka specialiseringstjänstgöring, ST.

ST med handledning av en erfaren läkare med specialistkompetens under minst fem år leder till specialistläkarbevis som liksom läkarlegitimation utfärdas av Socialstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!