Varning för lekande pensionärer

På Ekhamns gård utanför Knivsta är det kollo för ensamma pensionärer. "Jag njuter varenda sekund", säger kollobesökaren Birgitta Flodin.

4 juli 2019 10:25

"Kör sakta – lekande pensionärer" står det på en gul plastskylt på grusparkeringen till Ekhamns gård utanför Knivsta. Herrgården ägs av makarna Mikael och Annie Bengtson och brukar i vanliga fall hyras ut till festligheter som bröllop och dop, men denna första julivecka är det pensionärskollo på gården.

På baksidan av huset med utsikt över sjön Ekoln spelas det kubb, badas i vedeldad tunna och dricks kaffe på altanen. Det ångar från det 38-gradiga vattnet där Kerstin Öhman och Irma Miinalainen från Märsta sitter. De båda tycker att det är väldigt skönt att vara där. Irma Miinalainen uppskattar särskilt tystnaden och att komma nära fåglarna. Kerstin Öhman gillar det fullspäckade schemat.

– Vi har gjort allt möjligt. Stavgång, spela sällskapsspel, målat. Det betyder massor för mig att få komma ut så här och ha roligt. Annars hade jag bara suttit ensam hemma i min etta, säger hon.

Kollot är arrangerat av ABF och den ideella föreningen GGG (Glädje, Gemenskap och Guldkant) för seniorer i Sigtuna kommun. GGG startade för tre år sedan för att ge ensamma pensionärer en gemenskap och få grannar att lära känna varandra. Sedan första träffen på Västra bangatan i Märsta med omkring tio personer har de setts varje vecka och nu har föreningen 150 medlemmar. 28 av dem är på kollot.

LÄS MER: Här kan pensionärer få guldkant

Den nyblivna pensionären Anita Brandt lyckades precis slå ner en kubbpjäs och hela laget jublar. Hon var själv på kollo som barn.

– Kollo som kollo! Allt är spännande och kul. Men som barn blev man uppstyrd av äldre, som vuxen får man göra lite som man vill, säger hon.

Alla aktiviteterna är frivilliga. En del åker hem över natten och kommer tillbaka på morgonen medan andra gör som kubblaget och sover kvar hela veckan i herrgården.

– Vi får lära känna varandra bättre här och vi äter tillsammans. Det är himla trevligt, säger Berit Gustafsson.

Grannen och lagmedlemmen Birgitta Flodin fortsätter:

– Jag ser redan fram emot nästa sommar. Jag njuter varenda sekund, säger hon.

LÄS MER: LISTA: Här hittar du allsköns loppisar

De förlorar kubbspelet, men det gör inget för nu väntar fika och allsång på altanen. Kvällen innan skrev seniorerna en egen version av "Brev från kolonien" som det nu ska övas på. De sjunger, skrattar och surplar kaffe. "Hejsan barnbarn, hejsan ungar. Här är brev från, era kungar. Vi har det bra på, kolonien. Vi bor 28 pensionärer i en."

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Madeleine Andersson

Ämnen du kan följa