Här kan pensionärer få guldkant

För att bryta isolering hos äldre finns några sätt att umgås och få underhållning – som på träffpunkter, seniorbio, dans och föreningar. Den omtyckta föreningen GGG betonar gemenskap och glädje för sina seniorer.

31 januari 2019 08:00

Den ideella föreningen GGG för seniorer är någorlunda ny, snart tre år gammal. Den står för gemenskap, glädje och guldkant – och håller sina ord. GGG har gemensamma träffar för seniorer i närmiljö – med fika, musikunderhållning, bingo, med mera.

– GGG startade av en slump. Jag och Monika Dahl var ute med våra hundar insåg vi att många skulle ha mycket att vinna på att bli bekanta med sina grannar, säger 48-åriga Eva Byström, som driver GGG.

Idén lyftes med bostadsrättsföreningen Stinsen HSB, som ställde upp med lokal. Även ABF har stöttat föreningen med kunskap och kulturinslag.

Den första träffen ägde rum på Västra bangatan. Nu finns träffar även på Odenvägen och Hugingatan i Märsta samt på Bergvägen i Sigtuna. Träffarna sker varje vecka, med varierat program som frågesport, dans och sång.

– Vi har för avsikt att starta ytterligare två träffar under 2019, under förutsättning att ekonomin tillåter. En i Rosersberg och en i Valsta med arabisktalande.

Föreningen firar högtider och har också utflykter varje vecka. Seniorerna brukar vara omkring 15–25 personer på utflykterna och 50–90 på festerna.

– Den mest oväntade utflykten var kanske när vi gjorde ett studiebesök på Sveriges Radio. Pensionärerna fick en överraskning då de träffade Björn Skifs, säger Eva Byström.

Träffar i närmiljö för små grupper har visat sig betydelsefulla då gemenskapen utanför träffarna ökar markant, enligt henne.

– Det pratas ofta om "pigga pensionärer" eller pensionärer som är i behov av omsorg. Det finns en stor bortglömd grupp däremellan som mår väldigt gott av gemenskap i mindre sammanhang och i närmiljö.

Föreningen håller också i GGG Allservice, en ekonomisk förening som erbjuder servicetjänster som städning, tvätt, sällskap på promenader, hjälp med datorer, matlagning, social samvaro eller ledsagning.

– Båda våra föreningar arbetar som arbetsintegrerade sociala företag där vi erbjuder platser för arbetsträning, rehabilitering och praktik. Vi tillhandahåller anpassade arbetsuppgifter som ger möjlighet att komma ut på arbetsmarknaden, i en enormt positiv miljö fylld med glädje och gemenskap där alla parter får känna sig behövda!

Läs även:

72-åringen som fortsätter jobba

"Träna för att undvika åldras i förtid"

"Fritidsgård för äldre" är nu öppen

Nöjen för seniorer i urval

Biokällans seniorbio i Märsta, där finns även sopplunch och fika.

Träffpunkter: Café Träffpunkten på Humlegården i Sigtuna. Café Vänpunkten på Södergatan flyttas till den nya Träffpunkten i den tidigare konsthallen i Märsta.

Talböcker på Märsta och Sigtuna bibliotek. Finns att låna på ett 40-tal utländska språk.

"Boken kommer" är en tjänst där böcker leveraras hem till seniorer på en avtalad tid.

Pensionärsföreningar finns, till exempel har PRO Märsta aktiviteter varje dag utom söndagar.

Soppluncher på Munken i Sigtuna, Knuten i Valsta och Kulturlänken i Märsta.

Seniordansen Märsta dansar på Forum i Märsta

Äldreträffen Silver i Hillsong i Arlandastad.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago