Beslutet: Vaccinationskrav för nyanställda i kommunen

Vaccination ska kunna vara ett krav för att bli anställd inom Knivsta kommun. Det har en enig socialnämnd beslutat. Men kravet gäller inte nu under coronapandemin.

Nyanställd vårdpersonal kan behöva vaccinera sig i framtiden. Det beslutade socialnämnden i Knivsta efter ett ordförandeförslag från Kerstin Eskhult (C).

Nyanställd vårdpersonal kan behöva vaccinera sig i framtiden. Det beslutade socialnämnden i Knivsta efter ett ordförandeförslag från Kerstin Eskhult (C).

Foto: TT, privat

Knivsta2022-05-09 16:56

I januari berättade UNT att fem procent av Knivsta kommuns hemtjänstpersonal var ovaccinerade mot covid-19. Motsvarande siffra på det kommunala äldreboendet Estrids gård bedömdes vara ungefär 20 procent, alltså var femte vårdpersonal. Uppgiften ska dock tas med en nypa salt eftersom anställda inte måste berätta ifall de vaccinerat sig eller inte.

Att omplacera ovaccinerad personal eller ställa vaccinationskrav på nyanställda var då inte aktuellt. Men nu har socialnämnden tänkt om, åtminstone delvis. 

undefined
Vaccinering mot covid-19 är frivilligt, även för personal som jobbar inom vård och omsorg inom Knivsta kommun. Arkivbild.

I torsdags beslutade nämnden att kommunen vid en ny samhällsfarlig pandemi kan kräva att nyanställda inom hemtjänst, LSS och äldreomsorg är vaccinerade, förutsatt att det finns ett vaccin att tillgå.

– Eftersom coronapandemin inte längre är klassad som samhällsfarlig gäller kravet inte nu. I stället handlar det om att vi gett förvaltningen verktyg att skyndsamt kunna utreda vaccinationskrav vid nyanställningar om det i framtiden kommer en ny samhällsfarlig pandemi, säger Kerstin Eskhult (C), ordförande i socialnämnden.

undefined
Sedan 1 april klassas inte längre coronapandemin som samhällsfarlig. Arkivbild.

Hon kallar beslutet för ”proaktivt”.

– Jag tycker att vi landade i ett rimligt beslut för framtiden. Att ta upp den här diskussionen under brinnande pandemi hade varit mycket jobbigare. 

Enligt beslutet ska socialkontoret ha ett stående uppdrag att ”utreda tillvägagångssättet och återkomma till socialnämnden med förslag på hur ett vaccinationskrav ska kunna hanteras”.

undefined
Vid nyanställningar inom exempelvis hemtjänst ska vaccinering kunna vara ett krav. Arkivbild.

Kerstin Eskhult tror inte att den utredning som tjänstemännen på socialkontoret ska göra vid en eventuell ny pandemi riskerar att dra ut på tiden onödigt länge. Drygt två år med corona har gett tillräcklig erfarenhet för att det ska undvikas, menar hon.

Men varför utreds inte detta redan nu? Ni har väl så att säga facit på vad en samhällsfarlig pandemi innebär?

– Ja, det skulle man ju kunna tycka i och för sig. Men om det kommer en ny pandemi så finns det här redskapet för att ta fram metoder för hur det ska gå till.

undefined
"Eftersom coronapandemin inte längre är klassad som samhällsfarlig gäller kravet inte nu", säger Kerstin Eskhult (C), ordförande i socialnämnden i Knivsta kommun.

Socialnämnden har inte tagit ställning till om ovaccinerad personal i framtiden ska kunna omplaceras, vilket till exempel Uppsala kommun beslutade om i höstas.

Hade inte det varit en intressant fråga att lyfta i sammanhanget?

– Möjligen, men vi valde att för framtiden ta greppet om det här med nyanställningar, säger Kerstin Eskhult.

Inte samhällsfarlig

Från 1 april klassas covid-19 inte längre som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom. 

Covid-19 är fortsatt anmälningspliktig, vilket innebär att konstaterade fall ska anmälas till den regionala smittskyddsläkaren och Folkhälsomyndigheten. 

Bekräftad covid-19 ska även smittspåras i verksamheter som vårdar eller har omsorg om personer med en hög risk att bli allvarligt sjuka av covid-19.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!