Covid är inte samhällsfarligt – men smittan finns kvar

Från fredag klassas inte längre covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom i Sverige. Region Uppsala varnar dock för att pandemin inte är över.

Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala, säger att covidsmittan ännu inte är över.

Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala, säger att covidsmittan ännu inte är över.

Foto: Sofia Nahringbauer

Uppsala2022-03-31 12:00

Att covid nu inte längre klassas som samhällsfarlig sjukdom innebär i praktiken att kraven på smittspårning minskar. När en sjukdom klassas som allmänfarlig eller samhällsfarlig är den som tror sig vara smittad skyldig att kontakta läkare för att bli testad. Samhällsfarliga sjukdomar är till exempel ebola och sars. Allmänfarliga sjukdomar är till exempel difteri, gonorré och hiv.

Den nya statusen för covid innebär att den får samma status som till exempel mässlingen och kikhosta, som är anmälningspliktiga sjukdomar. Inom vård och omsorg ska man göra en smittspårning. Men det är bara eventuella smittotillfällen inom vården som ska kartläggas. Om en patient eller en vårdanställd smittats av covid ute i samhället bryr man sig inte om att kartlägga de smittkedjorna.

LÄS MER: Se bildextrat med UNT:s foton från pandemin

Enligt Johan Nöjd, smittskyddsläkare, har covid i praktiken fungerat så här sedan början av februari när provtagningskriterierna ändrades.

– Den sista ändringen gör man för att formuleringen i smittskyddslagen ska stämma bättre med hur det fungerar i praktiken. Man upplever också att det är rimligt när vi har så pass många vaccinerade samtidigt som omikron inte är lika farligt för den enskilda, säger han.

Men själva pandemin är inte över och det finns patienter som blir allvarligt sjuka i covid. Totalt vårdas nu cirka 60 patienter på Akademiska sjukhuset som är smittade av covid. Av dem är det knappt 20 som vårdas på grund av covid. Hur mycket smitta som finns i samhället är svårt att säga, men Johan Nöjd säger att det förmodligen fortfarande är höga tal.

– Nedgången har inte gått lika snabbt som man trott, säger han.

Framför allt är det äldre, sköra och personer med sjukdomar som ger ett sämre immunförsvar som drabbas. I Uppsala finns det fortfarande 40 500 personer som inte fått två vaccindoser och 111 000 som inte har fått sina tre doser. Enligt Johan Nöjd är det nu så många av de ovaccinerade som också har haft omikronvarianten att de ändå har ett skydd.

– Det är en uppenbar bild på sjukhuset att man nu inte längre ser män i 40–60-årsåldern utan bakomliggande sjukdomar med svår covid.

Hur länge skyddet mot covid räcker vet man ännu inte. Det är dock sannolikt att det kommer att krävas regelbundna påfyllningar av vaccinet, ungefär på samma sätt som den årliga influensavaccineringen. Vilka grupper som omfattas och med vilket intervall återstår dock att se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!