Det nya styret med Knivsta.nu och Kristdemokraterna gick bland annat till val på att prioritera skolan och minska barngrupperna i förskolan utan att höja kommunalskatten, som är lägst bland länets kommuner.
Men nästa år kan kommunen tvingas till nedskärningar.
– Nya styrets budget utgår från en gammal rambudget från i våras och saknar helt verklighetsförankring. Sedan dess har vi fått skenande inflation och prischocker och man kommer nu att behöva göra nedskärningar, säger en källa med insyn och fortsätter:
– Vi är i ett oerhört svårt läge.
För en dryg månad sedan var utbildningskontorets besked till politikerna i utbildningsnämnden att budgeten behöver vara 777 miljoner kronor för att skolor och förskolor ska slippa sparkrav. Minoritetsstyrets förslag är 765 miljoner, tolv miljoner lägre, och kan med stöd av SD få grönt ljus av kommunfullmäktige på torsdagen.
Att kommunen är i ett pressat ekonomiskt läge bekräftas även av Pierre Janson (KNU), som från årsskiftet blir ny ordförande i utbildningsnämnden. Han säger att det kan bli aktuellt med en ändringsbudget senare för att skapa effektiviseringar och slippa skära ner på skolan.
– Vårt huvudmål är att inte göra nedskärningar. Vi vill inte säga upp personal i skolan utan kommer verkligen jobba för att leverera en bra skola, säger Pierre Janson.
Oppositionspartierna V, S och MP lägger fram egna budgetförslag på fullmäktigemötet. V vill höja kommunalskatten med 70 öre, till 21,61 procent, och ge 773 miljoner till utbildningsnämnden.
Christer Johansson (V) tycker att KNU:s och KD:s påstådda skolsatsning är märklig. I stället slår han ett slag för sitt partis budget.
– I vårt förslag kommer man att kunna anställa fler barnskötare eftersom vi ökat budgeten ordentligt för förskoleverksamheten. Vi vill också att föräldrar som är arbetssökande kan ha sina barn i förskolan 30 timmar i veckan i stället för 15 som i dag, säger han.
Tror du att det finns en risk för nedskärningar?
– Ja, det tror jag. Minoritetsstyrets budget är jättetuff för nämnderna. Vi får inte heller ihop det även fast vi höjt skatten – och de vill dessutom minska exploateringsintäkterna, säger Christer Johansson.
S vill, liksom MP, ha oförändrad skatt och föreslår 770 miljoner till utbildningsnämnden, som alltså utgör nästan halva kommunens totala budget på 1,6 miljarder kronor för 2023.