Som UNT tidigare berättat byggs Margarethaskolan om för att åtgärda för höga ljudnivåer i lokalerna. Totalt cirka 300 elever och förskolebarn har sedan april fått en tillfällig skola på platsen, nästan 3 000 kvadratmeter stor och byggd av 81 modulpaviljonger.
30 januari konstaterade kommunens bygglovsinspektör att ett stort jordupplag lagts upp mot Forsbyvägen utan bygglov och att markarbeten för modulerna påbörjats sju dagar för tidigt enligt reglerna.
Bygg- och miljönämnden har därför beslutat att fastighetsägaren Hemsö, som köpte Margarethaskolan av Sisyfos förra året, ska betala två olika byggsanktionsavgifter på 149 800 (jordupplaget) respektive 448 500 kronor (skolmodulerna).
Från början var avgiften för den tidiga byggstarten av skolmodulerna cirka 1,8 miljoner kronor.
– Men det tyckte vi var orimligt högt, så nu har vi sänkt den med 50 procent i två steg, säger Ivan Krezić (KNU), ordförande i bygg- och miljönämnden.
Det är dock oklart om kommunens andra sänkning är tillåten. Om ärendet överklagas till länsstyrelsen kan kommunen tvingas backa. Enligt Ivan Krezić är då risken att avgiften höjs med 448 500 kronor och då blir den totala summan knappt 1 050 000 kronor.
– Men om det inte överklagas gäller kommunens beslut, säger han.
Om Hemsö överklagar och får rätt kan straffavgifterna å andra sidan bli lägre. I en skrivelse i april menar bolaget bland annat att kommunen tolkat reglerna för strikt. Att förbereda marken är inte detsamma som att påbörja själva bygget, hävdar Hemsö och hänvisar även till ett mycket pressat tidsschema samt att kommunens bygglov kom senare än utlovat.
Fastighetsbolaget skriver vidare att markförberedelsen var nödvändig för att få klart flytten från skola till moduler under påsklovet.
”Vi hade tyvärr inte haft en chans att hinna annars och elever och personal hade fått arbeta i undermålig arbetsmiljö i ytterligare ett oklart antal månader”, skriver Hemsö.
Hade kommunen kunnat ta större hänsyn till att det var bråttom?
– Vi har gjort det som är möjligt för att sänka avgiften, säger Ivan Krezić och hänvisar frågor om ärendets handläggning och tidsaspekten till förvaltningen.
UNT har sökt Hemsö, men bolaget vill inte ge en kommentar innan man tagit del av kommunens beslut.
– Vi har en bra dialog med kommunen och jag tänker att det här kommer att bli bra, säger kommunikationschefen Åsa Thoft.