Skola måste evakueras efter bara tre år: "Förvånade"

Skogsnära klassrum, en djungel i entrén och miljövänlig uppvärmning. Så beskrevs den unika Margarethaskolan i Knivsta när byggnaden invigdes 2020. Men nu – redan efter 3,5 år – måste skolan byggas om.

Nya Margarethaskolan i Knivsta byggdes av Sisyfos och var klar hösten 2020.

Nya Margarethaskolan i Knivsta byggdes av Sisyfos och var klar hösten 2020.

Foto: Jennifer Berg Eidebo

Knivsta2024-02-22 18:00

Margarethaskolan måste utrymmas och byggas om. Bakgrunden är att elever och lärare utsätts för en alltför hög ljudnivå och att lokalerna har dömts ut. Att den nybyggda skolan klarade ljudkraven var något som den förra fastighetsägaren Sisyfos hävdade.

För ett år sedan köpte fastighetsbolaget Hemsö byggnaden av Sisyfos. Efter nya mätningar konstaterar Hemsö att byggnaden har brister utifrån de regler som gäller för skollokaler.

– Under cirka ett och ett halvt år har vi förberett inför övertagandet av skolan och vi har gjort flera förbättringar ihop med fastighetsägaren Hemsö. En synpunkt som kom upp tidigt var att personalen tyckte att ljudnivån är för hög i lokalerna, säger Jonathan Paulsen, fastighetschef på skolkoncernen Cedergrenska som i april blir huvudman för skolan.

undefined
Jonathan Paulsen, fastighetschef i skolkoncernen Cedergrenska, den koncern som från april kommer att ta över driften av Margarethaskolan från föräldraföreningen som inte vill driva skolan längre.

Tidigare har en föräldraförening drivit skolan som fram till slutet av 2022 hyrde lokalerna av Sisyfos, samma bolag som byggde skolan.

Nu visar enligt uppgift Hemsös mätningar att ljudnivåerna skiljer sig "mycket" från de protokoll Sisyfos tidigare redovisat.

Bristerna är så stora att skolan måste byggas om.

– Från påsklovet fram till höstlovet flyttar vi ut eleverna så att Hemsö kan åtgärda problemet. Vi är jättetacksamma att vi har en så stor och seriös fastighetsägare nu. Det här hade vi aldrig kunnat lösa själva, säger Jonathan Paulsen.

undefined
Nya Margarethaskolan i Knivsta byggdes av Sisyfos och var klar hösten 2020.

Projektet handlar om att lyfta upp golv och bjälklag, riva mellanväggar och bygga undertak.

Inför flytten transporteras just nu 81 modulpaviljonger som ställs intill skolans parkering. Flytten berör alla cirka 250 grundskoleelever plus hela förskolan.

– Paviljongerna är hela 3 000 kvadratmeter, det blir en nästan lika stor yta som vi har i skolan idag. Matsalen och idrottshallen kommer att kunna användas under byggtiden.

Så skolan blir inte ekonomiskt lidande?

– Nej, och det är jag himla glad för. Vi är tacksamma för att vi nu får en så bra skolmiljö som möjligt.

Bland de förbättringar som Cedergrenska och Hemsö har gjort det senaste året finns allt från dränering till att bygga en hemkunskapssal och lägga en bättre matta i idrottshallen. Här satsas nu också på barnens utemiljö, senast genom att bygga en linbana.

– Skolan var ju nybyggd när vi tog över så den är ju häftig och fin, men när allt är klart kommer vi få en betydligt bättre och härligare skola, säger Jonathan Paulsen.

undefined
Nu har modulpaviljongerna börjat ställas upp bredvid Margarethaskolans parkering. Paviljongerna kommer bilda ett "U" och vara i ett plan för förskolan (de gula längst bort i bild) och i två plan för grundskolan.

På Hemsö bekräftar kommunikationschef Åsa Thoft att deras mätningar visar att en större del av skolan har så höga ljudvolymer att skolverksamhet inte får bedrivas där. 

Bolaget fick vid köpet 2022 ta del av Sisyfos mätningar.

– Ja, inför vårt förvärv fick vi del av ljudprotokollen som låg till grund från det slutbesked som Knivsta kommun gav. Protokollen visar att ljudkraven var uppfyllda och det utreder vi nu hur det är möjligt.

Känner ni er lurade efter att ha köpt ej godkända lokaler?

– Det är en väldigt beklaglig situation som orsakat problem både för elever och personal. Vi håller på att utreda ansvarsfrågan och kostnader så det arbetar vi med.

Kan det bli en rättslig process?

– Vi utreder ansvarsfrågan, det är vad vi kan säga just nu, säger Åsa Thoft.

undefined
Åsa Thoft, på Hemsö fastighetsbolag, säger att de nu utreder vilken fastighetsägare som bär ansvaret för att akustiken i skolan är så dålig att lokalerna nu inte fått godkänt för skolundervisning.

Sisyfogruppens ägare Olle Larsson svarar så här i ett mejl:

"Vi är mycket förvånade över situationen då vi byggt över 100 000 kvadratmeter utan ljudproblem genom våra 25 år. Vi har anlitat samma etablerade entreprenadbolag, projekteringskonsulter och besiktningsmän, kontrollansvariga ljudkonsulter med mera som vi brukar när skolan färdigställdes", skriver Olle Larsson vars bolag är känt för att bland annat ha byggt om Wenngarn i Sigtuna och Dragon gate i Älvkarleby.

undefined
Olle Larssons fastighetsbolag Sisyfosgruppen är känt för att ta sig an kulturhistoriskt känsliga miljöer som Wenngarns slottsområde eller Margarethahemmet. På bilden står han framför Dragon gate i Älvkarleby.

Olle Larsson anser att ljudnivån kan ha ändrats med tiden på grund av ombyggnader med mera.

"Det enda vi med säkerhet kan konstatera är att det vid färdigställandet var en godkänd entreprenad som redovisades av de vi anlitat och att slutbesked erhölls, det vill säga att ljudkraven var uppnådda. Efter detta har många ändringar skett som kan påverka ljudet. Det kan inte heller uteslutas att möjliga sättningar, trästomförändringar, ytskiktmaterial och andra förhållanden som påverkar regelverk och mätresultat har skett. Ljudmiljöer är mycket komplicerade och beror på många faktorer", svarar Olle Larsson bland annat.

Missa inte nyhetsbrevet!

Du har väl inte missat att det nu går att få ett nyhetsbrev till mejlen med veckans största nyheter från din egen kommun. Det gör det lättare att hitta de lokala artiklarna på unt.se. Gå in på denna länk för att få nyhetsbrevet varje vecka.

https://unt.se/mina-sidor/hantera-nyhetsbrev

Karta: Margarethaskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!