Trenden att servera så kallade kvalitetshamburgare blir allt starkare i hela Uppsala län, inte minst i Knivsta. Brödernas, Bores och matvagnen Knifetown Burgers har fullt fokus på burgarsugna Knivstabor och konkurrensen hårdnar.
Fredrik Andersson, som äger Knifetown Burgers tillsammans med sin sambo och mamma, märker av den tuffa konkurrensen. Förut kunde den lilla matvagnen servera flera hundra hamburgare på en dag, men nu är det betydligt lugnare.
– Det viktigaste för oss har hela tiden varit att hålla så hög kvalitet som möjligt och samtidigt ligga rätt i pris. Vi har till exempel kravmärkt kött från Uppland och bröd från Wenngarns bageri i Sigtuna, säger han.
Och satsningen på kvalitet ser ut att löna sig. Enligt hamburgersajten Burgerdudes, som varje år listar 100 svenska burgarfavoriter, är matvagnen i Knivsta bäst i hela Uppsala län och på plats tio i Sverige.
”Knifetown burgers har satt Knivsta på kartan. Vi blev faktiskt lite överväldigade över hur gott det var”, skriver recensenten på Burgerdudes.
– För mig är det jättestort. Målet har hela tiden varit att komma in på topp tio-listan. Förra året kom vi på tolfte plats, säger 28-åringen från Knivsta som bor i Tierp och även hunnit öppna Knifetown Burgers i en grillkiosk i Söderhamn.
Fredrik Andersson medger att det är väldigt mycket jobb, men att han har god hjälp från sambon Jessica Löfstedt – och sin mamma. Hon jobbade i 32 år inom hemtjänsten i Uppsala kommun, men sa upp sig våren 2020 och är i dag huvudansvarig för matvagnen som för tillfället står i industriområdet Ar, alldeles nära konkurrenten Bores.
– I många år ville jag göra något annat och när Fredrik frågade så tog jag chansen. Visst är det mycket jobb och man är aldrig riktigt ledig, men det är roligt att det gått så bra för oss och det känns bra att jobba åt sig själv, säger 57-åriga Ann-Charlotte Karlsson.
– Och jag behövde en delägare och det blev morsan, säger Fredrik med ett skratt.
Innan han startade eget jobbade han i flera år inom restaurangkedjan Bastard Burgers, bland annat på Arlanda. Han beskriver sig själv som ”extremt nördig” när det gäller hamburgare.
– Jag är skomakare från början, men mitt stora intresse är hamburgare. Jag har rest runt i hela världen – framför allt i USA, Kanada och Europa – och testat burgare.
På så sätt har hantverket att laga riktigt goda hamburgare gått i arv från son till mor.
– Ja, jag har lärt mig väldigt mycket och tycker att det är jätteroligt, säger Ann-Charlotte.
Enligt Fredrik Andersson är en av hemligheterna bakom matvagnens framgångar att köttfärsen blandas rätt.
– Högrev är basen, sedan bringa och talg för att få till rätt fetthalt på 20–25 procent.
Men han säger också att brödet är extremt viktigt. Ja, kanske den viktigaste ingrediensen.
– Om du har dåligt bröd spelar det ingen roll om du har världsklass på köttet.
Hur ser era framtidsplaner ut?
– Vi får se om vi dyker upp på några flera platser, det är inte omöjligt. Men drömmen är bara att fortsätta att utveckla våra hamburgare. Det finns alltid någonting man kan förbättra, säger Fredrik Andersson.
Lockar inte en restaurang med rättigheter?
– Nja, då blir det en helt annan prisbild för kunden. Kanske i framtiden, men då siktar vi nog på storstäderna.