Raset: Knivstas moderater tappade hälften av väljarna

2010 röstade nästan var tredje väljare i Knivsta på Moderaterna i kommunvalet. Tolv år senare har partiet rasat till mindre än hälften och kan inte räkna med att ingå i ett nytt styre. Vad hände?

"Nu får en eftervalsanalys peka finger på vad det senaste valresultatet beror på", säger Thor Övrelid (M), nästa gruppledare för Knivstamoderaterna.

"Nu får en eftervalsanalys peka finger på vad det senaste valresultatet beror på", säger Thor Övrelid (M), nästa gruppledare för Knivstamoderaterna.

Foto: Tom Marx/pressbild

Knivsta2022-09-21 08:00

Moderaterna har varit med och styrt Knivsta sedan kommunen bildades 2003. I valet 2018 blev partiet en av de stora förlorarna och efteråt frågade en kritisk M-väljare i en debattartikel i UNT: Vad håller Knivstamoderaterna på med?

Frågan hänger kvar efter valsöndagen 11 september 2022. Moderaterna förlorade ett mandat och backade i samtliga tolv valdistrikt. I dag är partiet med 14 procent av rösterna bara drygt hälften så stort som valets stora skrällvinnare Knivsta.nu och långt ifrån valresultatet 2010. Då var väljarstödet 30,5 procent för M.

undefined
"Nu får en eftervalsanalys peka finger på vad det senaste valresultatet beror på", säger Thor Övrelid (M), nästa gruppledare för Knivstamoderaterna.

Dagarna efter valet gratulerade en besviken Thor Övrelid (M) oppositionspartiet Knivsta.nu till framgången.

– Det är naturligtvis tråkigt att Moderaterna inte lyckades bättre, sa han till UNT då.

Thor Övrelid (M) flyttade till Knivsta 2011 och blev senare flerårig ordförande för Knivstamoderaterna. I slutet av förra året valdes 38-åringen, som inom kort blir partiets nästa gruppledare, till nytt förstanamn efter Klas Bergström. Vilken roll Övrelid kan få i nästa kommunstyre är än så länge oklart.

undefined
Knivsta växer så det knakar och enligt fyrspårsavtalet från 2017 ska det byggas 15 000 bostäder fram till 2057. Avtalet har kritiserats hårt av oppositionen. Bilden är från maj i år.

Nu ska valresultatet analyseras. Thor Övrelid räknar upp några saker som kan ha skrämt bort väljarna. Inte oväntat nämns kritiken mot fyrspårsavtalet och den höga utbyggnadstakten, samarbetet med framför allt Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i fempartistyret samt den infekterade debatten om omställningsstödet.

– Det finns säkert något annat också som man kan hitta i en eftervalsanalys, men det är väl det som är tydligast, säger Thor Övrelid.

Kritiken mot omställningsstödet handlade om att kommunalråden Klas Bergström (M) och Peter Evansson (S), trots nya välbetalda jobb, fick fortsatt lön från kommunen i samband med att de avslutade sina förtroendeuppdrag. Detta var helt enligt dåvarande regler, men kostade skattebetalarna cirka två miljoner kronor och kritiserades hårt av oppositionen.

undefined
Kommunalråden Peter Evansson (S) och Klas Bergström (M) fick kritik för dubbla ersättningar efter att de slutat som politiker. Reglerna ändrades senare.

I maj lämnade Klas Bergström Knivstapolitiken i förtid. I valrörelsen blev i stället Thor Övrelid toppnamn ihop med 75-årige M-veteranen Göran Nilsson, Bergströms ersättare som kommunstyrelsens ordförande. 

Enligt Thor Övrelid blev tiden för knapp för att lansera partiets nya inriktning, som bland annat innebar ”ett borgerligt samarbete” och minskad utbyggnadstakt.

undefined
Den nya fempartimajoriteten i Knivsta kommun efter valet 2018. Från vänster: Boo Östberg (C), Klas Bergström (M), Peter Evansson (S), Kerstin Umegård (MP) och Christer Johansson (V).

– Vi har helt enkelt inte lyckats ställa om och övertyga väljarna i tid om vår nya politik och om de nya kandidaterna som vi har, säger han och förklarar också varför han inte ville efterträda Klas Bergström i våras.

– Det naturliga hade kanske varit att jag hade tagit över, men det ville jag inte utifrån det styre som vi hade då. Jag ville hellre, så att säga, ta över på egna meriter i valet med vår nya politik.

undefined
Knivsta.nus partiledare Matilda Hübinette lyckades skrapa ihop hela 27,5 procent av rösterna i kommunvalet och stal många väljare från Moderaterna.

I ingen annan av länets kommuner har M på samma sätt misslyckats behålla sina väljare. I dag är stödet i Knivsta bara marginellt större än i Tierp och Heby, där partiet historiskt haft det tufft. Skillnaden där är kanske att inget lokalt parti lyckats växa sig lika starkt som Knivsta.nu.

Thor Övrelid har ingen enkel förklaring till att de på tolv år tappat över hälften av rösterna.

– Jag har bara varit med som politiker sedan 2014, så det är väl det jag kan uttala mig om. Men 2010 var Moderaterna väldigt stora nationellt och framgången då i Knivsta hade en ganska tydlig koppling till det.

undefined
I juni 2017 tvångsförflyttades gatuköket Mojjen från Centralvägen i Knivsta. Kommunledningen anklagades för maktmissbruk mot ägaren, som i sin tur stämde Knivsta kommun på miljonbelopp

Men många Knivstabor minns säkert en annan händelse som från 2009 blev en följetong och under flera år kan ha påverkat förtroendet. I UNT och andra medier skildrades hur gatuköket Mojjens ägare förde en rättslig och till synes ojämn kamp mot den moderatledda kommunen.

I augusti 2015 anklagades kommunledningen för maktmissbruk i SVT:s Uppdrag granskning. Mojjen och Knivsta blev rikskänt, men inte på något speciellt smickrande vis.

undefined
M-toppar i Knivsta lyfter fram flera orsaker till att partiet tappat så stort sedan 2010. Enligt kommunalrådet Göran Nilsson (M) kan bland annat den riksbekanta Mojjenhistorien för några år sedan ha påverkat. "Allt som uppmärksammas på ett negativt sätt har givetvis betydelse", säger han.

Kommunalrådet Göran Nilsson var, liksom i dag, högst politiskt ansvarig åren 2003–2013. Han är självkritisk till att partiet inte tidigare varit tillräckligt lyhört för Knivstabornas oro för att kommunen växer för snabbt. Mojjenhistorien, som hamnade ända uppe i hovrätten och slutade i konkurs för gatuköket 2017, tror han dock inte har påverkat höstens val. Men kanske tidigare.

– Ja, allt som uppmärksammas på ett negativt sätt har givetvis betydelse. Även om övriga partier i kommunfullmäktige då var eniga i det här fallet så hamnade jag som kommunstyrelsens ordförande, och senare även Klas Bergström, i skottgluggen, säger Göran Nilsson.

Knivstamoderaternas fall

I kommunvalet förlorade M ett mandat och backade i samtliga tolv valdistrikt.

Sedan Knivsta kommun bildades har partiet varit störst i fyra av sex val:

2002: 23,2 % (tvåa efter S).

2006: 27,9 %.

2010: 30,5 %.

2014: 25,4 %.

2018: 16,8 % (tre röster fler än S).

2022: 14 % (trea efter KNU och S).

2006–2018 var M största riksdagsparti i Knivsta, toppat i valet 2010 med 38,2 %. I år backade partiet 2,2 procentenheter till 21,1 % och blev näst störst efter S (25,1 %).

Källa: SCB, Valmyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!