UNT har tidigare berättat att förorenade Knivstaån måste renas. Lagom till bad- och fiskesäsongen har Knivsta kommun nu inlett ett tvåårigt projekt som även ska hitta åtgärder som minskar föroreningarna i Valloxen och anslutande Lövstaån, norr och söder om sjön.
Problemen med övergödning är kända sedan flera år. Valloxens ekologiska status klassas som ”dålig”, vilket är det lägsta betyget på en femgradig skala, och den kemiska statusen är ”ej god”. I nuläget är exempelvis Ekoln två snäpp bättre med ”måttlig” ekologisk status, vilket även gäller för Lövstaån.
Senast 2033 är målet att vattendragen ska ha god ekologisk och kemisk status, vilket inte bara är betydelsefullt för miljön utan också en förutsättning för att Knivsta ska kunna fortsätta växa, eftersom nya exploateringsprojekt enligt EU inte får försämra vattenkvalitén.
Första steget i projektet är nu att upphandla ett konsultföretag som bland annat ska identifiera och analysera de allvarligaste föroreningskällorna i ett 41 kvadratkilometer stort avrinningsområde. Enligt kommunen kan det till exempel handla om större jordbruk, hästgårdar, enskilda avlopp och andra verksamheter som orsakar föroreningarna.
Länsstyrelsen betalar 80 procent av projektkostnaden på 750 000 kronor och kommunen resten. Själva reningsåtgärderna ingår inte, det blir en kostnad längre fram. Senast i mars 2025 ska det finnas förslag på, och uppskattad kostnad för, reningsåtgärderna.