”Fräscht, det känns som en riktig skola”. Lovorden haglade över Valloxskolans nya lokaler under tisdagen.
UNT har tidigare beskrivit den flyttkarusell som satte i gång då Segerstaskolans gamla lokaler blev utdömda. Under tisdagen var det dags för både Segerstaskolans- och Sjögrenska gymnasiets elever att komma in i sina respektive nya lokaler.
I samband med flytten har nu Segerstaskolan bytt namn till Valloxskolan. Bland andra utbildningsnämndens ordförande Bengt-Ivar Fransson (M) stod under tisdagen på skolans entrétrappa för att klippa ett blågult band. Framför honom samlades många pirriga elever och medföljande föräldrar.
En av föräldrarna, Magdalena Selmeryd, kände sig nostalgisk. Under sin egen mellanstadietid gick hon i samma byggnad som de två döttrarna nu ska gå i.
– Det här bli kanon! Eftersom jag har en dotter med astma så är jag jätteglad över att barnen får nya lokaler och att skolan äntligen har fått en matsal, säger Magdalena Selmeryd som har en dotter i ettan, och en i fyran.
Även Anna Tjärnlund har två barn i skolan.
– Det ser jättefint ut, som en riktig skollokal, säger hon.
Amal Ibrahim, mamma till bland andra Jasmine Muse, 6 år, tycker att skollokalerna verkar fräscha.
– Vi bor nära, så det blir smidigt för oss att ta oss hit, säger hon.
Sjögrenska gymnasiet (som tidigare låg i Valloxskolans nya lokaler) har flyttats till de före detta förskolelokalerna bakom Valloxskolan. Från början var tveksamheten stor, men den första skoldagen var tongångarna på Sjögrenska mer positiva.
– De gamla lokalerna var luftigare och det är mer trångt här. Men jag tycker det är mysigare, säger Lovah, 17 år, som gillar att gå på Sjögrenska eftersom lärartätheten är högre här än i andra skolor.
– Man får mer hjälp här, säger hon.
Även Sara Kärner, som är ny på skolan och bara bott ett år i Sverige, ser fram emot studierna.
– Jag hoppas skolan är bra för mig. Det känns bra i dag. Jag hoppas på att bli revisor i framtiden.
Men flera elever, både i Valloxskolan och Sjögrenska, tycker att den första skoldagen är jobbig.
Adrian Abrahamsson, 16, är en av dem.
– Det känns jobbigt eftersom man inte är van att gå upp så tidigt, men jag behöver en gymnasieutbildning, säger Adrian Abrahamsson vars plan är att bli tågförare i framtiden.