UNT har tidigare rapporterat om att ingen undervisning får bedrivas i Segerstaskolan efter 1 augusti. Bakgrunden är fukt- och mögelskador. Efter sommaren startar därför en flyttkarusell av flera skolor och förskolor. Segerstaskolans 200 elever kommer i höst att gå i Sjögrenska gymnasiets nuvarande lokaler, bredvid Thunmanskolan.
En av föräldrarna på Segerstaskolan är Niklas Birgersson som har en son i tredje klass. Vi möter honom på skolans parkering där han står och lastar ur sonens cykel.
– Det är som det är och inte mycket att göra åt. Jag tycker det är bra att de upptäckte problemen i varje fall. Sedan får vi se hur lång tid byggnadsarbetet tar. Men för oss blir det faktiskt närmare till skolan, så det är bra, säger Niklas Birgersson.
En bit bort kommer föräldern Johanna Thorpe cyklande med sina barn. Hon är inte heller så orolig över vare sig flytten eller luftproblemen.
– Jag tänker att de nog har löst det på bästa möjliga sätt, jag litar på det. Det positiva är att det blir närmare för oss till skolan och framför allt att barnen slipper vara i dåliga lokaler. Det hade kunnat bli mycket värre, barnen hade exempelvis kunnat bli utspridda i olika lokaler runt om i Knivsta, säger Johanna Thorpe.
Har du känt oro för möglet?
– Som jag förstår har det här pågått ett tag och vi har fått information om att om barnen inte har några symtom nu, så ska det inte heller vara skadligt på lång sikt.
Skolan har haft ett stormöte med alla föräldrar och har även erbjudit möjlighet att prata med personal från miljömedicin på Akademiska sjukhuset.
– Det känns som de tagit problemet på allvar och vi har fått veta att Segerstaskolan inte har högre sjukfrånvaro än andra skolor. Det är så klart inte bra att barnen har varit i luften, men jag tror ändå att de gjort så gott de kan, säger Johanna Thorpe.
Thomas Hugo, rektor på Segerstaskolan sedan 2012, berättar att det under årens lopp har regnat in i skolan och att symtom som kliande ögon, heshet och trötthet förekommit hos personalen.
– Vid de senaste tillfällena forsade vattnet in i skolan. De olika fastighetsägarna Riflex och nu Genova har löpande vidtagit åtgärder efter bästa förmåga, men tyvärr kvarstod arbetsmiljöproblemen.
Efter att ventilationen varit avstängd under loven så kände de, enligt Thomas Hugo, en specifik lukt i skolan.
– Symtomen försvann även hos personer som varit ifrån lokalerna i några veckor. Sedan reagerade en person kraftigt då personen kom in i skolan. Det blev startskottet för att koppla in kommunen.
Han säger att det enligt de miljömedicinska experterna inte är någon fara att vara kvar i skolan en kort period till eftersom de nu har tvättat alla gardiner, storstädat och satt in tillfälliga luftrenare.
– Det är tråkigt att det sker, men jag har en känsla av att det här kommer att bli bra. Vi får exempelvis tillgång till Thunmansskolans matsal. I dag har vi ingen matsal, säger Thomas Hugo.
Området framför Sjögrenska gymnasiet ska hägnas in mot Forsbyvägen och nu tittar man på en eventuell skolgård även bakom byggnaden.
Hur länge ska ni stanna?
– Tanken är att vi ska vara där framöver. Det finns inga flyttplaner därifrån.
Måste personalen jobba extra i sommar?
– Nej, och det blir nog inget helgjobb heller. 16 juni ska allt vara nerpackat, innan alla lärare går på semester. Men fritidsverksamheten kommer vara igång i sommar.