I över tio år har Michael Lundberg och Kerstin Weibull Lundberg, ägare till häst- och bondgården Träfallet i östra Alsike, skissat på sitt drömprojekt: Ett nytt villa- och radhusområde i skogen på sin mark.
Efter flera turer med Knivsta kommun var projektet nästan i hamn för två år sedan. Då la kommunen plötsligt planerna på is på grund av kapacitetsbrist i reningsverket. Alsikeparet har sedan dess svävat i ovisshet om bostadsområdets framtid. Det har UNT skrivit om tidigare.
Men nyligen fick planerna högsta prioritet och i veckan beslutade kommunen att detaljplanearbetet ska återupptas.
– Ja, det är glädjande nyheter. Vi flyttade själva hit för att bo på landet och nu kan fler få den möjligheten, säger Kerstin Weibull Lundberg.
Nästa år hoppas de påbörja försäljningen av de cirka 100 villa- och radhustomterna. Då skulle inflyttning kunna ske etappvis från våren 2026, enligt Michael Lundberg.
– Folk hör av sig och undrar när de kan komma och titta på tomter. Så det verkar finnas ett väldigt stort sug efter att realisera sina husdrömmar i Alsike, säger han.
Men enligt den tjänsteskrivelse som är underlag till kommunens beslut om Träfallets detaljplan är ingen inflyttning aktuell förrän Knivstas avlopp kopplats till Käppalaverket på Lidingö. Och det kan tidigast ske 2028.
Michael Lundberg tycker att resonemanget är märkligt och motsägelsefullt.
– Vi har fått uppfattningen att det finns kapacitet och att den ska användas till de prioriterade detaljplanerna och då borde inflyttning vara möjlig före 2028. Varför vänta om det finns ledig kapacitet i nuvarande reningsverk?
Mimmi Westerlund (KD), vice ordförande i samhällsutvecklingsnämnden och i kommunstyrelsen, ger lugnande besked. Avloppsfrågan kommer inte att sätta käppar i hjulet för projektet, enligt henne.
– När detaljplanen för Träfallet vilandeförklarades fanns det fortfarande planer på att bygga ännu mer i Knivsta. De detaljplanerna är inte prioriterade så det finns färre projekt som påverkar kapaciteten i reningsverket, säger hon och syftar bland annat på planerna för norra Alsike.
– Men det hade kunnat beskrivas tydligare i underlaget, säger Mimmi Westerlund.
Så det kan bli inflyttning före 2028 i Träfallet?
– Ja. Fastighetsägarna kan känna sig lugna eftersom vi nu fattat beslut om prioriteringsordningen för kommunens detaljplaner.