Nya villaområdet läggs på is: "Inte rättssäkert"

I tio år har Alsikeparet Michael Lundberg och Kerstin Weibull Lundberg planerat för att förverkliga det nya villaområdet Träfallet på sin mark. Men efter att de först fått klartecken har Knivsta kommun lagt planerna på is.

Det ser ut att dröja innan Kerstin Weibull Lundberg och Michael Lundberg kan förverkliga sin dröm om ett naturnära villaområde på sina ägor. "Andra projekt anses ha högre prioritet än vårt", säger Michael Lundberg.

Det ser ut att dröja innan Kerstin Weibull Lundberg och Michael Lundberg kan förverkliga sin dröm om ett naturnära villaområde på sina ägor. "Andra projekt anses ha högre prioritet än vårt", säger Michael Lundberg.

Foto: Adam Wrafter

Knivsta2022-10-07 07:00

Det är en vacker höstmorgon i Alsike. Ägarna till häst- och bondgården Träfallet tar en kort promenad ut på sina ägor där skogens färger skiftar från mörkaste grönt till gult och rött.

Det är här i det gamla skogs- och jordbrukslandskapet, en knapp kilometer väster om E4, som Michael Lundberg och Kerstin Weibull Lundberg vill förverkliga sin vision om ett villa- och radhusområde inbäddat i den vackra miljön.

undefined
Det är här i östra Alsike som markägarna Michael Lundberg och Kerstin Weibull Lundberg vill förverkliga sin vision om ett villa- och radhusområde inbäddat i den vackra naturen."Det har inte byggts något sådant här på länge i Knivsta", säger Michael Lundberg.

– Tanken är att människor som bor här ska kunna ha naturen runt knuten och inte bara ha sin egen täppa. Det blir inte ett maximalt utnyttjat småhusområde, utan här kommer det att finnas gröna ytor bredvid allt boende, säger Michael Lundberg.

Parets första idé omkring 2013 var att låta bygga ett mindre bostadsområde med 16 småhus. Men Knivsta kommun tyckte att det var för litet och planerna fick arbetas om för att innefatta sammanlagt cirka 90 hus bestående av villor, parhus och radhus.

undefined
Redan i januari 2014 gav Knivsta kommun positivt planbesked till Michael Lundberg och Kerstin Weibull Lundberg för det nya bostadsområdet Träfallet. Nu är detaljplanen vilande på grund av kapacitetsbrist i reningsverket.

Tillsammans med entreprenören Eksjöhus la Träfallets ägare tid och pengar på de olika utredningar som krävs enligt plan- och bygglagen. I början av 2019 påbörjade kommunen detaljplanearbetet efter att politikerna gett klartecken.

– Det har inte byggts något sådant här på länge i Knivsta så många politiker tyckte att det här var en jättebra idé, säger Michael Lundberg.

undefined
Jordbruks- och skogsområdet där cirka 90 villor och radhus planeras i östra Alsike är ungefär 24 hektar stort.

Enligt Michael Lundberg och Kerstin Weibull Lundberg har planeringsprocessen varit rörig. Först meddelande kommunen att det relativt lilla bostadsområdet kunde byggas utan problem, men sedan kom besked om att byggstarten riskerade bli försenad på grund av kapacitetsbrist i reningsverket.

De är besvikna på att kommunen i våras gjorde detaljplanen för Träfallet vilande och anser sig vara felaktigt behandlade.

– Ja, det tycker jag eftersom andra projekt anses ha högre prioritet än vårt, suckar Michael Lundberg och fortsätter:

– För oss innebär det här att vi fortfarande lever i ovisshet. Initialt var det ju kommunen som ledde in oss i att bostadsområdet skulle bli mycket större än vad vi först hade tänkt.

undefined
Alsikeprofilerna Kerstin Weibull Lundberg och Michael Lundberg driver häst- och bondgården Träfallet.

Han beräknar att de hittills lagt ner två–tre miljoner kronor på projektet, förutom allt arbete.

I våras beslutade även kommunen om en ny prioritering för de många detaljplaner som är under arbete. Tidigast år 2027, då Knivstabornas avlopp ska anslutas till Käppalaverket på Lidingö, kan bostadsområdet Träfallet färdigställas.

– Självklart så trodde vi att det skulle realiseras mycket snabbare. Vi tycker inte att det här är rättssäkert, säger Michael Lundberg.

undefined
Här i östra Alsike planeras ett nytt villa- och radhusområde. Men kommunen har senarelagt detaljplanen på grund av kapacitetsbrist i reningsverket.

Kommunen har dock flaggat för att ge klartecken tidigare om prioriteringen av detaljplanerna ändras eller om det trots allt visar sig finnas kapacitet i VA-systemet.

– Det är ju positivt, men så säger man hela tiden. Här finns ett projekt som är konkret och som det bara är att sätta igång med och då tycker jag att det är konstigt att man hela tiden skjuter på det, säger Michael Lundberg och får medhåll från Kerstin Weibull Lundberg.

undefined
Cirka 45 villor och lika många radhus eller parhus planeras i det nya bostadsområdet. Här är ett exempel på hur en av villlorna skulle kunna se ut.

Paret hoppas nu att kommunen ska säga ja till att påbörja en mindre del av bostadsområdet. Mikael Hedtjärn på Eksjöhus är inne på samma spår och menar att detaljplanen borde kunna delas upp för att ge klartecken till 16 friliggande villor på platsen.

– Den reningskapaciteten borde finnas redan i dag eftersom det bara handlar om ytterligare 50 personer som belastar reningsverket, säger han.

Reningsverket läggs ner

På grund av kapacitetsbrist i nuvarande reningsverk ska Knivsta kommun investera 650 miljoner kronor för att, via en ny avloppsledning till Märsta, ansluta avloppssystemet till Käppalaverket på Lidingö omkring 2026–27.

Följden blir att Knivsta reningsverk läggs ner och ersätts av flera pumpstationer.

Pengarna kommer att lånas upp och hela kostnaden ska betalas med höjda VA-avgifter samt högre anslutningsavgift för nya abonnenter, vilket kommunfullmäktige tog beslut om i förra veckan.

Karta: Träfallet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!