I februari beviljades tidigare kommunalrådet Peter Evansson (S) ett omställningsstöd för 2021 på 61 560 kronor i månaden. Bidragets syfte är att förtroendevalda ska få hjälp att hitta ett nytt arbete.
På måndagen kunde UNT avslöja att Evansson fått ett nytt jobb inom Ljusdal kommun från 1 april. Det innebär att han får både lön och bidrag året ut. Oppositionspartierna Knivsta.nu och Sverigedemokraterna är kritiska till att man kan få fullt bidrag även efter att man hittat ett nytt jobb.
– Så gör man inte när det gäller riksdagsledamöter, säger Monica Lövgren, riksdagsledamot och gruppledare för SD i Knivsta.
Även om Evansson inte bryter mot några regler så tycker hon att det finns ett moraliskt ansvar och att han utnyttjar systemet på ett sätt som inte är avsikten. Monica Lövgren hävdar att Evansson inte fortsatte som ordförande i samhällsutvecklingsnämnden för slippa komma upp i 40 procents arbetstid, vilket är gränsen för att få omställningsstöd.
– Det här sticker i ögonen. Om jag hade bestämt mig för att ta en ordförandepost så skulle jag inte ändra mig för att jag då kommer upp i 40 procents arbetstid. Han får ju ändå en hyfsad inkomst.
Efter två år som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande lämnade Peter Evansson vid årsskiftet över till Klas Bergström (M). Den ovanliga maktdelningen mitt under mandatperioden kostar kommunen cirka två miljoner kronor i omställningsstöd, inklusive sociala avgifter.
– Det är ju de själva som har drivit igenom hur omställningsstödet ska se ut. Och det som är det mest omoraliska är att de har planerat det här och själva bestämmer vilka platser de ska ha i kommunen. Jag är helt emot sådana här fulheter, säger Monica Lövgren.
Efter valet 2018 fick Klas Bergström, som då avgick som kommunalråd efter knappt fem år, ett omställningsstöd på 55 590 kronor under 2019 och sedan 39 890 i tre månader. Bergström hade kvar några mindre politiska uppdrag, men gick direkt till en fast anställning på Sveriges kommuner och regioner (SKR) i Stockholm och hade alltså också två löner.
Klas Bergström har tidigare sagt att han tycker att det är rimligt att även han får förutsättningar att följa de riktlinjer som gavs när han blev kommunalråd på heltid.
– Jag tycker det är schysst med förutsägbara system som man kan lita på, så att man har förutsättningarna klara för sig när man går in och ut ur olika system, sa han till UNT hösten 2019.
Knivsta.nu, som varit med om att godkänna reglerna för omställningsstöd, protesterade mot de dubbla lönerna redan 2019.
– Det okej med omställningsersättning, men bara så länge man inte har ett annat jobb, sa oppositionsrådet Lennart Lundberg till UNT då.
Både han och Monica Lövgren tycker att pengarna hade kunnat användas till annat.
– Vi får ju dra ner på kärnverksamheten hela tiden i kommunen, säger hon.
När kommunstyrelsen beslutade om Evanssons omställningsstöd i mitten av februari röstade samtliga partier ja utom Sverigedemokraterna. Peter Evansson uppfyllde alla villkor för omställningsstöd, men trots det ville SD inte godkänna hans ansökan.
Men är det ens lagligt att inte följa kommunens regler för anställningar?
– Som jag har fått det framställt så hade han inte fått omställningsstöd om majoriteten i kommunstyrelsen hade röstat för avslag, säger Monica Lövgren och fortsätter:
– Det här är ju väldigt komplicerat. Men vi vill ändå framhäva att de själva har tagit de här besluten och tagit poster för att hamna under 40 procent.