"Man tappar en del av den civila yrkeskarriären"

Tidigare kommunalrådet Klas Bergström får drygt 800 000 kronor i omställningsstöd, samtidigt som han har en fast inkomst. Orimligt tycker oppositionsrådet.

7 september 2019 10:00

Efter knappt fem år som kommunalråd avgick Klas Bergström (M) vid årsskiftet. Då gick han direkt till ett fast jobb på Sveriges kommuner och landsting. Samtidigt får han ekonomiskt omställningsstöd i 15 månader, sammanlagt drygt 800 000 kronor, vilket upprör oppositionsrådet Lennart Lundberg (KNU).

– Det okej med omställningsersättning, men bara så länge man inte har ett annat jobb. Jag har inget emot någon enskild politiker, men det blir för dyrt för kommunen som har dålig ekonomi, säger Lennart Lundberg.

Klas Bergström tycker det är rimligt att få drygt 55 000 kronor i månaden från kommunen samtidigt som han har en annan fast inkomst. Han betonar att regelverket, utarbetat av Sveriges Kommuner och Landsting, antogs i politisk enighet i Knivsta för cirka fem år sedan.

– När man varit i politiken tappar man en del av den civila yrkeskarriären. I mitt fall var jag vd för arbetsgivarförbundet Pacta. Jag kunde inte vara tjänstledig som vd, men lyckades få tjänstledigt från SKL, säger han.

Nu arbetar han som förhandlare och har alltså hoppat ner ett snäpp i karriär och lön.

Med ett nytt valresultat kan förutsättningarna plötsligt ändras. Klas Bergström tycker att man kan jämföra med arbetsrätten när någon blir uppsagd.

– Blir man uppsagd erbjuds man olika paket. Detta liknar arbetsmarknaden i övrigt, säger han.

Att kommunen har dålig ekonomi tycker han är irrelevant.

– Det är klart att man ska vara försiktig med pengarna. Men jag tycker det är schysst med förutsägbara system som man kan lita på, så att man har förutsättningarna klara för sig när man går in och ut ur olika system, säger han.

Klas Bergström får medhåll av Marie Sohlberg, HR-chef i Knivsta kommun.

– Så här fungerar det. Om vi i Sverige ska få politiker att företräda oss behöver vi hjälpa dem att ta beslutet att avstå från ordinarie lönearbete, säger hon.

Tidigare var ersättningen livslång efter ett visst antal år i politiken. När nuvarande regelverk infördes 2014 tidsbegränsades ersättningen.

Lennart Lundberg är oppositionsråd på 68 procent.

Ska du själv avstå från stödet när du avgår?

– Reglerna gäller bara fram till 65 år och jag är 63 nu och anställd mandatperioden ut. Men om jag skulle sluta mitt uppdrag i förtid och återgå i annan tjänst med full lön skulle jag avstå. Annars blir det litet som att ta ut a-kassa fast man jobbar med full lön, svarar han.

<p>Rätten till ekonomiskt omställningsstöd</p>

Efter minst ett års sammanhängande uppdragstid har förtroendevalda rätt till ekonomiskt omställningsstöd. Det betalas ut även om man har ett nytt jobb.

För varje år i uppdraget får man stöd i tre månader i upp till tre år.

De första två åren utbetalas 85 procent av lönen man hade som politiker, år tre 60 procent.

Utbetalningarna upphör om den förtroendevalda får ett nytt politiskt uppdrag på minst 40 procent.

Förtroendevalda har rätt till tjänstledighet från sitt ordinarie arbete.

Källa: Förslag till bestämmelser om omställningsstöd och pension till förtroendevalda (OPF-KL); Kommunallagen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tina Lövrander