Fastighetsägaren: Segerstaskolans stängning olaglig

Beslutet att stänga Segerstaskolan bryter mot lagen, hävdar fastighetsägaren Genova. Men miljöchefen i Knivsta kommun håller inte med. “Vi vill inte utsätta barnen för en farlig miljö”, säger hon.

Det är inte rimligt att fukt- och mögeldrabbade Segerstaskolan stängs för undervisning när nya mätningar visar att inomhusluften är normal, enligt fastighetsägaren Genova. Men Knivsta kommuns miljöchef håller inte med.

Det är inte rimligt att fukt- och mögeldrabbade Segerstaskolan stängs för undervisning när nya mätningar visar att inomhusluften är normal, enligt fastighetsägaren Genova. Men Knivsta kommuns miljöchef håller inte med.

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2022-06-01 18:00

UNT har i flera artiklar berättat om kommunens beslut att från 1 augusti flytta lärare och elever från fukt- och mögelskadade Segerstaskolan till Sjögrenska gymnasiet.

Fastighetsägaren Genova hyr ut skolbyggnaden till kommunen. Nyligen sa företagets vd Michael Moschewitz att de ska överklaga beslutet. Han påpekade att nya mätningar visar att åtgärder som städning och luftrenare haft effekt – och att skolmiljön därför inte längre kan anses vara hälsofarlig.

– Vi delar inte den bedömningen. Mätningen är en punktmätning som anger luftkvaliteten vid en viss tidpunkt. Det framgår tydligt av analysen att metoden inte kan användas för att friskriva byggnaden från brister.

Det säger Gabriel Winter, miljöchef i Knivsta kommun. I november besökte hon skolan och upplevde att inomhusluften inte var bra. I december krävde kommunen att Genova skulle göra en grundlig byggnadsteknisk utredning. 

Utredningen var klar i slutet av februari och visade att skolan var allvarligt fukt- och mögelskadad, vilket UNT rapporterat om. I flera fall påvisades kraftigt förhöjda värden av bakterier och svamp i bland annat väggar och fönster.

Förbudet mot att bedriva undervisning i lokalen fattades av bygg- och miljönämnden i förra veckan. I en skrivelse till kommunen hävdar Genovas jurister att beslutet, som gäller även om det överklagas, bryter mot bestämmelser i miljöbalken. De menar att förbudet är ”alltför ingripande”

undefined
Fastighetsägaren Genovas vd Michael Moschewitz kommer att överklaga kommunens beslut att förbjuda undervisning i skolan. Enligt företagets jurister bryter kommunen mot lagen.

”Särskilt sett till att den aktuella frågan varit aktuell under en längre tid och inget nytt har hänt som kan motivera ett stopp för verksamheten just nu. Det ska i sammanhanget då särskilt noteras att skolverksamheten tillåts fortsätta vilket inte kan tolkas på något annat sätt än att det inte föreligger akut hälsorisk i lokalerna”, skriver juristerna.

Gabriel Winter håller inte med Genova om att kommunens beslut strider mot lagen.

– Faktum är att vi har konstaterade fuktskador som har ett känt samband med hälsorisker som kan innebära kronisk sjukdom. Att det är skollokaler där sexåringar vistas innebär att hälsorisken är så pass överhängande att kommunens beslut ska gälla även om det överklagas.

undefined
Synliga mögelskador på gipsskivor bakom golvlister och rötskador i fönster påvisades i den byggnadstekniska utredningen bland annat. Efter att skolan storstädats och luftrenare satts in har inomhusluften förbättrats.

Genova anser vidare att de måste få chansen att renovera skolan innan förbudet att använda lokalerna träder i kraft. Renoveringen beräknas kosta minst 15 miljoner kronor och kommer att ta drygt elva månader, enligt företaget. Arbetet kan dessutom komma att försenas ytterligare ifall ombyggnaden blir så omfattande att det krävs bygglov.

”För att Genova i praktiken ska kunna genomföra de önskade åtgärderna behöver tiden till dess förbudet träder i kraft förlängas till i vart fall den 1 juli 2024”, skriver juristerna.

undefined
UNT 17 maj. Stängningen av Segerstaskolan orsakar en större flyttkarusell för flera skolor där hundratals barn påverkas.

Det säger miljöchefen blankt nej till.

– Det är faktiskt stor skillnad mellan att vara kvar i lokalerna några veckor eller i två år. Den här typen av fuktskada påverkar människor över tid. Vi förstår att det tar tid att åtgärda problemen, men vill inte utsätta barnen för en farlig miljö, säger Gabriel Winter och påpekar att lokalerna mycket väl kan användas till något annat och uppmanar Genova att ha en dialog med kommunen om detta.

Varför bedömer kommunen att barnen kan vara i skolan nu?

– Nu rör vi oss mot sommaren och det är lättare att vara utomhus och väldigt snart avslutas terminen. Och under sommarlovet används inte i lokalerna.

Men de ska väl användas för fritids i sommar?

– Ja, men i mindre omfattning. Och vad jag har förstått kommer barnen att vara ute ganska mycket.

Menar du att hälsorisken inte är akut?

– Det vill jag inte yttra mig om. De åtgärder som vidtagits sedan 2018 har visat sig vara otillräckliga och vi kan inte låta det här problemet kvarstå.

Drygt tre månader har gått sedan kommunen fick vetskap om hälsoriskerna i Segerstaskolan.

Är det kort eller lång tid för hur ett barn kan påverkas?

– För ett barn som är sex år gammalt är det väldigt lång tid.

På frågan om Segerstaskolans personal och 200 elever borde ha evakuerats tidigare svarar Gabriel Winter att det inte varit ”rimligt genomförbart under terminen”.

– Att flytta barnen under terminen skapar stor risk för stress och kan leda till psykisk ohälsa. Ett terminsslut är en mer naturlig brytpunkt. Dessutom har vi våra processer som måste få ta sin tid och vi hade inte kunnat agera annorlunda om vi skulle behandla ärendet på ett korrekt sätt.

Bakgrund

Segerstaskolans personal har sedan 2017 larmat om hälsoproblem till följd av dålig luft.

En utredning visar att skolan är fukt- och mögelskadad. Omfattande renoveringar krävs om undervisning ska kunna bedrivas i lokalerna, enligt kommunen, vilket skulle ta för lång tid.

Kommunen bedömer att skol- och fritidsverksamheten kan bedrivas fram till 1 augusti eftersom lokalerna städats grundligt och alla textilier tvättats. Fastighetsägaren har också satt in luftrenare i lokalerna.

Källa: Knivsta kommun

Karta: Segerstaskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!