På tisdagen tog bygg- och miljönämnden det formella beslutet att ingen undervisning får bedrivas i fukt- och mögelskadade Segerstaskolans lokaler från 1 augusti.
– Vi tycker inte att kommunen har hanterat ärendet på ett korrekt sätt och kommer att överklaga, säger Michael Moschewitz, vd på fastighetsbolaget Genova som äger skolbyggnaden.
Han ställer sig frågande till att lokalerna i dag skulle vara hälsofarliga att vistas i.
– Det är klart att det här är en gammal skola med en massa brister. Men vi skulle aldrig bedriva en verksamhet som är hälsofarlig, säger han och fortsätter:
– Skolan har nu städat lokalerna ordentligt, ventilationen fungerar som den ska och vi har satt in luftrenare. Samma företag som deltog i den byggnadstekniska utredningen har mätt inomhusluften som är inom normalvärdet. Så, nej, det finns ingen risk för lärare och elever att vistas i skolan.
UNT har tidigare berättat om den flyttkarusell som blir följden av att Segerstaskolans 200 elever flyttas till Sjögrenska gymnasiet efter sommaren. Enligt Michael Moschewitz har kommunen nu tagit chansen att klämma in fler barn i lediga lokaler av ekonomiska skäl.
Han tycker också att kommunen borde reagerat tidigare eftersom problemen på Segerstaskolan varit kända sedan 2017. Genova tog över som ny ägare för ett drygt år sedan.
– Hela ärendet visar på en passivitet i många olika delar, både från tidigare fastighetsägaren och från utbildningskontoret och miljökontoret, säger Michael Moschewitz.
Claes Litsner (S), ordförande i bygg- och miljönämnden, försvarar beslutet att ingen undervisning får bedrivas i skolan från 1 augusti.
– Huvudfokus har varit barnens hälsa. Det finns inget förbud att använda lokalerna till lager eller till någonting annat. Bara det inte är barn i lokalerna, säger han.
Genova är mycket kritisk till att företaget fått så kort tid på sig att åtgärda lokalerna, samtidigt som kommunen känt till problemen i nästan fem år.
– Det är ett antal formella kvarnar som ska malas. Det är inte bara att man ställer ut en mätare och så slår den i taket och så skriver man ett föreläggande. När frågan dök upp 2017/2018 fanns det en misstanke om hälsorisker i lokalerna. Skillnaden nu är att det är påvisade hälsorisker, säger Claes Litsner.
Bygg- och miljönämndens beslut kan överklagas till länsstyrelsen.