Fara för äldres liv – kommuner rustar för varm sommar

Värmeböljor i sommar kan bli livsfarliga för många äldre. Risken för blodpropp, hjärtsvikt och död ökar markant vid höga temperaturer. Nu rustar flera kommuner i länet upp sin beredskap mot värme.

I Uppsala län driver länsstyrelsen ett projekt för att minska risken för värmerelaterad ohälsa och dödsfall bland äldre. Bland andra Tierps och Knivsta kommuner deltar i projektet. På bild Ulrica Stjerngren, verksamhetschef i Tierps kommun och Mimmi Westerlund (KD) Knivsta.

I Uppsala län driver länsstyrelsen ett projekt för att minska risken för värmerelaterad ohälsa och dödsfall bland äldre. Bland andra Tierps och Knivsta kommuner deltar i projektet. På bild Ulrica Stjerngren, verksamhetschef i Tierps kommun och Mimmi Westerlund (KD) Knivsta.

Foto: Erik Johansen/Kjell Sjöberg/Tom Marx/TT

Knivsta2023-06-07 16:30

Värmens pris

Klimatförändringarna innebär att Sverige väntas få allt fler dödsfall på grund av värmeböljor. Och tidiga meteorologiska prognoser visar att det kan bli extra varmt i norra Europa denna sommar.

– Värmeböljor är en av de främsta hälsoriskerna som ett förändrat klimat för med sig. Den varma sommaren 2018 hade vi runt 700 extra dödsfall i Sverige, främst var det bland äldre och personer med underliggande sjukdomar, säger Karin Ljung Björklund, tf chef på enheten för miljöhälsa på Folkhälsomyndigheten.

undefined
Det var enligt Mimmi Westerlund (KD) vissa dagar minst 28 grader i rummen på Estrids gård förra sommaren, trots att huset har en klimatanläggning. Nu har Knivsta kommun även köpt in 12 portabla AC-anläggningar till två särskilda boenden med sammanlagt 102 rum.

Redan förra sommaren debatterades i Knivsta hur höga temperaturer de gamla på äldreboendena ska behöva stå ut med. Ord stod mot ord i en hetsig debatt som handlade om de klimatanläggningar som finns på de två äldreboendena Estrids och Vilhelms gård.

Nu är det de tidigare oppositionspartierna Knivsta.nu och KD (med stöd av SD) som styr kommunen och häromdagen meddelade de att flyttbara AC-anläggningar har köpts in.

– Vi har gjort det för att snabbt kunna stå rustade inför värmeböljor. Vi börjar med sex stycken per boende och kommer att utvärdera behovet efter hand för att vara säkra på att alla får den hjälp de behöver, säger socialnämndens nye ordförande Oscar Hahne (KD).

Men nämndens tidigare ordförande Kerstin Eskhult (C) är inte nöjd med inköpet.

– Med tanke på den högljudda debatt som fördes för ett år sedan så vill jag säga att det här inte är den lösning som de stred för då när de talade om en permanent lösning. Det här är plakatpolitik och återigen lurar man invånarna att tro att det inte finns någon fungerande klimatanläggning på våra äldreboenden, säger Kerstin Eskhult, som anser att den klimatanläggning som finns fungerar bra.

undefined
Kerstin Eskhult (C), tidigare ordförande i socialnämnden, och Britt-Louise Gunnar (S) säger att socialförvaltningen förra året frågade anhöriga till alla boende och att ingen svarade att det var för varmt på rummen i Estrids gård. Klimatanläggningen fungerar om fönstren är stängda, enligt dem.

Den nuvarande oppositionens kritik handlar också om hur de flyttbara anläggningarna ska skötas.

– Om tant Agda tycker att det är varmt på rummet – ska personalen då flytta AC:n? Dessutom måste röret med frånluft läggas ut genom ett fönster. Den befintliga klimatanläggningen fungerar inte som den ska om man öppnar fönster, säger Kerstin Eskhult.

Under en debatt i Knivsta kommunfullmäktige svarade kommunstyrelsens vice ordförande Mimmi Westerlund (KD) och Oscar Hahne på frågorna.

– Det vi sa var att den befintliga kylanläggningen inte räcker till. Det var anhöriga som väckte frågan förra sommaren. Kylanläggningen är bra, men i vissa fall räcker den inte till och det är olika förutsättningar i olika rum. Jag är mycket glad över att dessa AC-anläggningar nu kommer på plats, svarar Mimmi Westerlund.

Oscar Hahne säger att de har fått besked från fastighetsägarna om att det går att använda båda systemen parallellt.

– Det är jättebra att grundfunktionen finns i huset. Men temperaturen skiljer mellan olika rum, så vi tror att AC-anläggningarna kan hjälpa till vid värmetoppar, i särskilda rum och för särskilda individer. Jag har förtroende för att personalen kan sköta det. Det är samma koncept som funnits med fläktar som personalen kunnat låna ut. Men fläktar kan även torka ut, därför är portabla AC bättre, säger han.

undefined
"Vi tror att AC-anläggningarna kan hjälpa till vid värmetoppar, i särskilda rum och för särskilda individer. Sedan får vi utvärdera efter hand", säger Oscar Hahne (KD), socialnämndens ordförande i Knivsta.

Även i exempelvis Heby, Sigtuna, Östhammars och Tierps kommuner finns bland annat portabla AC-anläggningar.

– Vi har portabel AC på alla särskilda boenden samt mellanglaspersienner och markiser. I det nyöppnade boendet Lövsta finns komfortventilation i de boendes lägenheter, markiser och solskyddsfilm på balkonger, säger Karin Johansson, verksamhetschef för vård- och omsorgsboende i Heby.

I Tierp finns portabla AC i de allmänna utrymmena.

– I brukarnas lägenheter får de ombesörja själva med egna portabla AC. På ett av våra särskilda boenden byts nu all ventilation ut och vi har då investerat i att få kyla genom ventilationssystemet så att vi inte kommer behöva våra portabla AC framgent. Detta kommer förhoppningsvis att bli klart inom kort, säger Ulrica Stjerngren, verksamhetschef på vård och omsorg i Tierp.

Tierps kommun är även med i ett värmeprojektet tillsammans med länsstyrelsen. Syftet med projektet är att minska risken för värmerelaterad ohälsa och dödsfall, genom att samla in fakta och sprida kunskap om äldres känslighet mot höga temperaturer.

– Vid varma dagar eller vid längre värmeböljor erbjuder medarbetarna på de särskilda boendena även alla brukare vätskeersättning, isglass, önskad dryck som brukarna tycker om, salta pinnar, chips samt exempelvis vattenmelon för att hålla uppe vätskenivåerna hos våra brukare.

Äldre mer värmekänsliga

Riskerna ökar, enligt Folkhälsomyndigheten, när temperaturen ute är högre än 26 grader tre dagar i följd.

Värmerelaterade dödsfall hos äldre beror ofta på hjärtsvikt. Otillräcklig vätsketillförsel ökar risken för blodpropp.

Vid värmeslag är kroppstemperaturen över 40 grader. Febernedsättande kan förvärra situationen.

På äldreboenden ska det finnas rutiner mot höga temperaturer. Exempelvis kan man vädra under dygnets svalaste timmar och ha tillgång till svala lokaler minst några timmar per dag.

Karta: Knivsta
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!