Göran Nilsson (M), kommunstyrelsens ordförande, var på onsdagen försiktigt positiv till regeringens besked att tillföra 7,5 miljarder kronor för fyrspårsutbyggnaden mellan Uppsala och Stockholm.
– Det är en lättnad att det finns en klar vilja från regeringens sida att fullfölja avtalet, säger han.
UNT har i flera artiklar berättat om den osäkerhet som funnits kring statens åtagande när det gäller fyrspårsavtalet. För Knivstas del innebär avtalet att 15 000 bostäder ska byggas fram till 2057 – men bara om staten bygger fler järnvägsspår, en ny järnvägsstation i Alsike samt en ny E4-påfart.
Göran Nilsson säger att eventuella förseningar av infrastruktursatsningarna skulle drabba kommunen hårt.
– Om det inte skulle bli en station i Alsike eller en ny E4-påfart måste hela detaljplanen som kommunen jobbat med för området rivas upp.
Som UNT tidigare berättat planeras 3 500 nya bostäder fram till 2035.
Harriet Swanberg (S), ordförande i samhällsutvecklingsnämnden, säger att regeringens besked är ”väldigt glädjande”.
– Det är jätteviktigt för oss i Knivsta att få den här satsningen.
Samtidigt betonar hon att det ännu är oklart vad beskedet rent konkret innebär.
– Vi hoppas naturligtvis att alla delar i fyrspårsavtalet är uppfyllda. Men detaljerna ser vi först när den nationella planen kommer senare i juni, säger Harriet Swanberg.
Även oppositionskommunalrådet Lennart Lundberg (KNU) gläds, trots att han i grunden är kritisk till Knivstas höga tillväxttakt.
– Det är jätteviktigt både för Knivstas och Uppsalas pendlare att vi får fler spår så att trafiken kan fungera bättre än i dag. Senaste vintern har ju varit den värsta för pendlarna sedan 1980-talet, säger han.
Mimmi Westerlund (KD) ser positivt på fyrspåret, men ser också problem med den planerade stationen i Alsike.
– Stationen i Alsike riskerar att kraftigt försämra konkurrensen om avgångar i Knivsta. Vi vill inte se fler svåra år för tågtrafiken på grund av dålig långsiktig planering. Vi vill också kraftigt sänka utbyggnaden som ligger som krav kopplat till detta, säger hon.
Men enligt Göran Nilsson oroar sig oppositionen, inklusive SD och L, i onödan för att Knivsta växer för fort.
– De avtal och strategier som kommunen antagit ger möjligheter till nya prioriteringar ifall man stöter på något problem när det gäller kollektivtrafik eller med boende- och naturmiljöer, säger han.