Vänsterpartiet i Knivsta har tagit fram ett motförslag till de två styrande partiernas budgetförslag inför nästa år och de kommande tre åren därefter.
– Vi är oroliga för hur det SD-stödda styret med Knivsta.nu och KD försöker lösa kommunens ekonomiska problem. Vi anser att det saknas närmare 10 miljoner kronor till kultur och fritid i deras förslag för 2024, säger V-gruppledaren Christer Johansson.
Ett problem han nämner är de snatterier, vandalism, nazistsympatier och droger som förekommit i norra Alsike. En grupp föräldrar krävde en fritidsgård till den nya barnrika stadsdelen och i våras blev Adolfbergsskolans sporthall samlingsplats under torsdagseftermiddagar och vissa helgkvällar.
– Det är tillfälligt lugnt nu, men vad händer framöver? Jag hoppas verkligen att verksamheten får kvar där. För det behövs kontinuitet och fasta fritidsgårdar åt kommunens ungdomar, säger Christer Johansson som tidigare arbetade som ungdomskonsulent i Uppsala.
Han vill också se fler fotbollsplaner och cykelvägar samt satsning på bibliotek, kulturskola och allmän fritid.
– Om de tar bort fritidsgårdar samt byggandet av fotbollsplaner och cykelvägar och skjuter allt på framtiden för att de tror att de ska spara pengar, då blir det bara elände. Kan inte klubbarna ta emot ungdomar för att det inte finns fotbollsplaner, vart tar alla ungdomar vägen då?
I partiets budget för nästa år läggs totalt 29 miljoner kronor mer på skolor, äldreomsorg, kultur och fritid jämfört med styrets förslag, satsningar som V finansierar via höjd skatt med 60 öre per intjänad hundralapp.
Även S lägger mer på kultur och fritid i sin budget än minoritetsstyret: 9,8 miljoner kronor. För slippa höja skatten vill partiet använda delar av den så kallade utjämningsreserven samt att kommunen går med noll kronor i vinst 2024.
– En bra fritid för barn och ungdomar får inte bli en klassfråga, säger Britt-Louise Gunnar (S), ledamot i kommunstyrelsen.
Enligt kommunstyrelsens vice ordförande Mimmi Westerlund (KD) skjuts varken satsningar på fritidsgård i Alsike eller byggande av nya fotbollsplaner och cykelvägar i tätorterna fram.
– Vi har finansiering för det i vår budget. Skillnaden är väl att vi gör det utan skattehöjning, vilket jag tycker är bra eftersom kommunen inte ska ta ut mer av Knivstaborna än vad som är motiverat. Speciellt inte i tider som dessa när hushållen redan är tyngda av omvärldsläget, säger hon.