Strax innan utspringet från Sjögrenska i Knivsta höll Safiollah Alizadeh tal för lärare och klasskompisar. Raderna känns igen från den insändare som UNT publicerade för några veckor sedan, där Safiollah Alizadeh skriver om hur han vill tacka Sverige på sin studentdag och att han vill vara med och kämpa för ett ännu bättre Sverige. Nu är dagen här.
Sex av killarna som tar studenten från Sjögrenska den här dagen kom till Sverige från Afghanistan som ensamkommande ungdomar, fem av dem under hösten 2015. Perioden brukar benämnas som flyktingkrisen. Den bilden vill Safiollah Alizadeh vara med och förändra.
– Jag vill att man ska se oss som en resurs och tillgång. Bara av oss sex har fyra gått vård- och omsorgsprogrammet. Vi kommer behövas. I höst börjar jag plugga till sjuksköterska, säger han.
De är glada efter utspringet. Trots coronapandemin har de få eleverna på skolan fått springa ut till pumpande musik och konfettihav. Med studentmössa på huvudet och betygen i handen står de nu på trappan och blir fotograferade.
Men från och med den här dagen blir det också tydligt att deras förutsättningar för att stanna i Sverige ser olika ut. Två av dem, Asif Hassani och Khanali Qasimi, har permanent uppehållstillstånd. Safiollah Alizadeh har flyktingstatus. För de andra tre killarna, Sarwar Resay, Golmad Habibi och Ali Ahmad Akbari, är livet i Sverige villkorat med krav om ett fast jobb inom ett halvår efter studenten. De har alla fått tillfälligt uppehållstillstånd enligt nya gymnasielagen och bara Ali Ahmad Akbari har än så länge fått en fast tjänst, på ett äldreboende i Knivsta.
Sarwar Resay har blandade känslor över studentdagen.
– Jag har varit nervös och haft svårt att sova i natt. Jag är glad över att ta studenten. Men det är en stor utmaning som väntar nu, att få fast jobb i coronakrisen. Det känns omöjligt, säger Sarwar Resay.
Men en stolthet över att ta studenten känner de alla, inte minst efter en vår av hemmastudier.
– Vi har lärt oss otroligt mycket de här åren, man kan inte tro det. Självklart har det varit svårt men nu har vi klarat det, säger Asif Hassani.
I helgen väntar en utomhusfest för familj och vänner. De ska baka afghanska bolani, laga kyckling och ris och grilla. Och se till att gästerna inte överstiger 50 personer.
– Tyvärr är många från värdfamiljer i riskgrupp, men det blir kul att fira, säger Safiollah Alizadeh.