De skäms över gigantiska byggets fasad

Flera Knivstabor är besvikna över att fasaden på kommunens flaggskepp CIK – en dyr sport- och kulturarena – redan ser förstörd och flammig ut. "Normalt åldrande", svarar de ansvariga.

"Vi pratade just om att fasaden på CIK ser så ful ut. Jag kan tycka att när de lägger ner över 400 miljoner kronor på ett projekt så borde de kunna kontrollera i förväg hur fasaden kommer att bli", säger Knivstabon Valdemar Lethin, här med sonen Bror Rörling, 10.

"Vi pratade just om att fasaden på CIK ser så ful ut. Jag kan tycka att när de lägger ner över 400 miljoner kronor på ett projekt så borde de kunna kontrollera i förväg hur fasaden kommer att bli", säger Knivstabon Valdemar Lethin, här med sonen Bror Rörling, 10.

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2024-08-11 16:30

Nyheten i korthet

  • Invånare i Knivsta är missnöjda med fasaden på kommunens sport- och kulturarena CIK, som redan ser förstörd ut.
  • Byggnaden, som stod klar 2020, har fått problem med mögel i ishallen och fasaden har blivit ojämn i färgen.
  • De som byggt anläggningen hävdar att det är ett "normalt åldrande" och ägaren Kommunfastigheter säger att fasaden är frisk enligt en utredning.

2020 stod Knivsta kommuns största projekt klart. Arenan CIK (Centrum för idrott och kultur) som blev landets största internationellt certifierade passivhus i trä gjorde många stolta.

Men i dag är tongångarna annorlunda när byggnaden både har fått problem med mögel i ishallen och fasaden har blivit ojämn i färgen. Från att ha varit ett ljust trähus skiftar nu stora partier av den gigantiska byggnaden i svart och grått.

”Jag finner inga ord hur fult det är, en stor skamfläck för Knivsta", skriver några Knivstabor i sociala medier. En annan beskriver hur dåligt det känns att åka med tåget förbi arenan samtidigt som det ropas Knivsta i högtalarna.

undefined
"Vi pratade just om att fasaden på CIK ser så ful ut. Jag kan tycka att när de lägger ner över 400 miljoner kronor på ett projekt så borde de kunna kontrollera i förväg hur fasaden kommer att bli", säger Knivstabon Valdemar Lethin, här med sonen Bror Rörling, 10.

Valdemar Lethin, 46, som denna dag är i utegymmet framför CIK, håller med.

– Jag tycker att fasaden blivit ful. På framsidan är vissa delar bättre, men tittar man på skuggsidan så ser det gräsligt ut. Det är viktigt med det visuella och det här är sorgligt att se. Jag kan tycka att när de lägger ner över 400 miljoner kronor på ett projekt så borde de kunna kontrollera hur fasaden kommer att bli, säger Knivstabon Valdemar Lethin.

undefined
Så här ser baksidan ut, den sida som är vänd mot simhallen Hälsohuset i Knivsta. Fasaden sattes upp för bara fem år sedan.

En annan förbipasserande, Anette Isaksson, håller däremot inte med.

– Ett tag var den väldigt svartspräcklig och ful, men jag undrar om byggnaden inte kommer att bli helgrå till slut så då kanske vi får ett bra slutresultat i alla fall för gråa hus är ju ganska snygga. Om det inte är mögel, utan bara naturligt grått så tror jag att det kan bli ganska snyggt, säger Annette Isaksson.

undefined
Anette Isaksson, 78, hoppas att hela fasaden på den 15 000 kvadratmeter stor byggnaden till slut ska få samma nyans.

Hans-Petter Rognes, vd för kommunens bolag Kommunfastigheter svarar så här på frågan vad som hänt med panelen.

– Enligt både arkitekten och leverantören är det ett normalt åldrande, som kan se ut så här. Vi har även fått en second opinion från utredningsföretaget Polygon som kommit fram till att träfasaden är frisk. Träet är värmebehandlat så det är extra starkt mot angrepp. Sedan att den ser flammig ut är kanske något som människor kan ha åsikter om, men fasaden är inte dålig.

undefined
Före och efter. Så här såg fasaden över entrén ut kring 2020, till höger syns mörka fläckar som nu finns på panelen runt entrénskylten.

Enligt Polygons utredning bedöms fasaden ha viss mikrobiell påväxt som sitter ytligt. Det finns enligt konsulten inga rötskador i träet.

Men någon reklamation av fasaden kommer det inte bli i dagsläget.

– Nej, vi har haft en dialog med leverantören och de hävdar att det här är normalt åldrande, då får vi helt enkelt se tiden an. Vi har också gjort mätningar i fasaden och ser ingenting som visar på att den är dålig, säger Hans-Petter Rognes.

undefined
Fasaden har mörknat mycket ojämnt. Här är en mörknad gavel medan den lutande fronten mot parkeringen fortfarande är ganska ljus.
undefined
CIK är 15 000 kvadratmeter stor och byggnaden syns därför mycket väl på långt håll och från tåget.
undefined
Närbild på panel på baksidan. Det skiljer mycket i färg mellan olika partier på CIK.
undefined
Så här ser baksidan ut, den sida som är vänd mot simhallen Hälsohuset i Knivsta.
undefined
Så här ser det ut över huvudentrén. Just runt skylten har träet blivit extra mörkt.

Hade ni räknat med att utseendet skulle bli så här?

– Nu var inte jag med i själva beställningen, utan det var kommunen som gjorde beställningen. Men jag tror att de pratade om att den skulle få ett vackert åldrande, om det är vackert eller inte det...blir ju lite ojämnt. Men om man tittar på andra träbyggnader kan de ha samma tendens att vara ojämna. Så här i efterhand är det vad jag får höra, att det är något man får räkna med. Det kommer att förändras lite genom åren och få ett utseende som träfasader har.

undefined
"Det blir dyrt att måla allt och sedan finns alltid risken att fånga fukt, så jag tror att fasaden mår bättre av att vara omålad i det här läget", säger Hans-Petter Rognes, som på bilden står i CIK:s ishall. (Arkivbild)

Om politikerna skulle vilja snygga upp fasaden, kan man tvätta eller måla den?

– Just nu gör vi ingenting för det är fortfarande ganska nära efter att vi har byggt, så vi väntar och ser. Sedan om man vill göra en förändring så får man naturligtvis göra det, men det är inget vi rekommenderar. Gör vi annorlunda just nu, så riskerar vi att göra sådant som vi inte borde ha gjort. Därför är det bättre att vänta och göra som leverantören tycker.

Även skolor drabbade

CIK kom till efter många års politisk debatt. 2019–2020 fick den barnrika kommunen till slut både ishall, fler sporthallar, en teaterscen med mera. Anläggningen som är på 15 000 kvadratmeter kostade Knivsta kommun cirka 410 miljoner kronor att uppföra.

Lokalerna ägs av det kommunägda bolaget Kommunfastigheter AB som under byggtiden anlitade byggföretaget HMB Construction och arkitektfirman Norconsult. Det var även HMB som satte upp fasaden.

Även fasaderna på Adolfsbergsskolan, Norrgårdens förskola och Lustigkulla förskola är i trä och uppfördes åren 2017–2019. Utredningsföretaget Polygons slutsats är att samtliga har synliga missfärgningar/mikrobiell påväxt i olika grad. "CIK-hallen har okulärt sett påtagligast missfärgningar, medan de andra har mindre omfattning och generellt mer svartprickig påväxt", enligt utredningen.

Karta: Knivsta Centrum för idrott och kultur
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!