Pandemiåret 2020 öppnade ishallen i prestigebygget Centrum för idrott och kultur (CIK). Redan första sommaren började fuktproblemen, något som UNT berättat om i flera artiklar.
Ishallens klimatanläggning har inte klarat av att ta bort kondens under varma sommarmånader, vilket gjort att vatten droppar från taket ner på isen. Dropparna fryser och gör isen knölig. Dessutom växer mikroorganismer, troligen mögelsvamp, på de obehandlade takstolarna av trä.
Fastighetsägaren Kommunfastigheter har under kortare perioder tvingats ha hallen stängd för att försöka komma till rätta med fukten, vilket drabbat de föreningar som har träningar och matcher här. Av samma anledning har allmänhetens åkning varit stängd sedan i maj.
Men först nu, tre år efter att problemen upptäcktes, har den felande länken hittats.
– Med hjälp av experter har vi gått till botten med problemen och hittat den avfuktare som inte har fungerat som den ska, säger Hans-Petter Rognes, vd för det kommunala bolaget Kommunfastigheter i Knivsta.
Vad tänker du om att det tagit tre år att lösa det här?
– Det är ju ett misslyckande, måste jag säga.
Vad har det kostat kommunen?
– Jag har inte någon uppgift på det här och nu, men det har ju kostat. Å andra sidan har vi en väldigt fin anläggning som vi måste ta hand om och se till att den fungerar, säger Hans-Petter Rognes och berättar att systemet eventuellt måste kompletteras så att fukt tas bort från inomhusluften innan ny luft tas in utifrån.
Ishallen kommer nu att vara stängd för underhållsarbete till och med 15 september. Just nu pågår isblästring högt upp i taket med hjälp av skylift för att ta bort mögelangreppet som består av små svarta prickar.
– Det är någon sorts svamp som är helt ofarlig för allmänheten och för de som jobbar här, säger Hans-Petter Rognes.
CIK invigdes i december 2019 och är byggt av trä och betong som ett så kallat passivhus. Huset kostade kommunen cirka 400 miljoner kronor att bygga. Ventilation- och värmesystemet är integrerat och innebär till exempel att värme från ishallen används i andra delar av huset, ett koncept som beskrivits som ”troligen världens första passivhus-ishall”.