När kommunfullmäktige på onsdagen återigen samlas efter sommaren kommer de nya VA-avgifterna med all sannolikhet att få grönt ljus med minsta möjliga marginal. Enligt kommunstyrelsens förslag höjs brukstaxan med 5 procent nästa år.
Samtidigt höjs engångsavgiften för nya abonnenter, den så kallade anläggningstaxan, kraftigt. För en lägenhet i flerbostadshus blir avgiften 91 100 kronor, en höjning med hela 30 procent eller 30 500 kronor. Avgiften för en normalvilla höjs till 334 100 kronor, en ökning med 10 procent eller drygt 30 000 kronor.
Orsaken till höjningarna är kommunens beslut att lägga ner sitt eget reningsverk för att ansluta avloppsnätet till Käppalaverket på Lidingö till en kostnad på över 500 miljoner kronor.
Men oppositionen är kritisk. Mikael Rye-Danjelsen (KNU), 2:e vice ordförande i samhällsutvecklingsnämnden, anser att förslaget måste kompletteras.
– Kommunen kommer att låna över en halv miljard och vi vill se ett bättre underlag så att investeringen görs rätt i tid. Detta kan vara för tidigt, säger han.
Med en lågkonjunktur runt hörnet och högre räntor pekar mycket på att utbyggnadstakten blir lägre än väntat. Mikael Rye-Danjelsen säger att han i flera år efterlyst en prognos för när Knivsta reningsverk når sin maxkapacitet, baserat på antalet nyinflyttade. Men utan resultat.
– Anslutningen till Käppalaverket är vi positiva till, men frågan är när vi måste ansluta oss. Det har vi inte fått svar på och det är undermåligt, säger han.
Göran Nilsson (M), kommunstyrelsens ordförande, menar att det är bråttom med avgiftshöjningarna.
– Det är väldigt viktigt att vi snabbt får igenom ökningen av VA-avgifterna för att undvika jättestora höjningar senare, säger han.
Vad tycker du om kritiken om att det kan vara för tidigt?
– Det känns väldigt främmande. Kommunen har beslutat att göra den här långsiktiga investeringen och det enda sättet att betala den är via avgifter från fortsatt inflyttning.
Så sent som i februari höjdes anläggningstaxan för en normalvilla med nästan 20 000 kronor. Brukstaxan har enligt Roslagsvatten däremot inte höjts sedan 2018. Vattenbolaget flaggar för höjningar med 5 procent även 2024 och 2025.
Det kommer inte att stanna där, tror Mikael Rye-Danjelsen.
– Höjningen nu är bara ett vågskvalp jämfört med de större höjningar som kommunen tvingas göra när räntorna för lånet ska betalas, säger han.