Reningsverk kan läggas ner – kostar halv miljard

Om fyra år kan Knivstabornas avloppsvatten renas på Lidingö i stället för i Knivsta. Men först måste politikerna godkänna investeringen på en halv miljard kronor.

Reningsverket Käppalaverket på Lidingö är helt byggt under jord. I dag är elva kommuner i norra och östra Stockholm anslutna. På bilden en av reningsbassängerna.

Reningsverket Käppalaverket på Lidingö är helt byggt under jord. I dag är elva kommuner i norra och östra Stockholm anslutna. På bilden en av reningsbassängerna.

Foto: Rikkard Häggbom

Knivsta2021-06-07 17:30

Knivsta kommun växer och på något sätt måste avloppsvattnet från invånarna tas om hand i framtiden. Kapaciteten vid reningsverken är otillräcklig och flera olika lösningar har diskuterats, vilket UNT berättat om tidigare.

Nyligen beslutade den kommunala samarbetsorganisationen Käppalaförbundet att ge Knivsta klartecken till att ansluta avloppsnätet till den underjordiska tunnel som via Märsta leder till det stora reningsverket Käppalaverket i Lidingö kommun. Det betyder att Knivstas reningsverk i så fall läggs ner. 

Klas Bergström (M), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande, är nöjd med beskedet.

– Vi får en mycket högre kapacitet och kommunen kan fortsätta att utvecklas, säger han.

Dessutom finns det en miljöaspekt eftersom Mälaren är dricksvatten för hundratusentals människor samtidigt som Käppalaverket har bättre vattenrening. I dag släpps Knivstas renade avloppsvattnet ut i Knivstaån som rinner ut i Garnsviken i Mälaren, men om kommunen ansluter sig till reningsverket på Lidingö släpps det i stället ut i Östersjön.

– Det är ett bidrag till att Mälaren långsiktigt ska vara en ren och bra dricksvattentäkt, säger Klas Bergström.

undefined
Klas Bergström (M) är nöjd med beskedet att kommunen kan få rena sitt avloppsvatten vid Käppala reningsverk på Lidingö.

Avloppsanslutningen blir en jätteinvestering för kommunala bolaget Knivstavatten, som behöver låna cirka en halv miljard kronor. Det innebär inte skattehöjningar, enligt Bergström, men högre VA-avgifter.

– Ja, åtminstone de första åren. Och inledningsvis blir det lite högre anslutningsavgifter för abonnenter i nya bostadsområden, säger han.

Anslutningen till Käppala har kritiserats eftersom den ansetts dyr och kan komma att påverka framtida investeringsbehov negativt.

– Men när vi jämför alternativen så är detta det mest ekonomiskt fördelaktiga, säger Klas Bergström.

Konsultföretaget WSP har granskat investeringskostnaden för tre olika alternativ. Ett helt nytt reningsverk i Vassunda beräknas kosta 992 miljoner kronor, ett utbyggt reningsverk i Knivsta 740 miljoner och anslutningen till Käppalaförbundet 473 miljoner – men då tillkommer en engångskostnad för kommunen i form av en medlemsavgift på 30–90 miljoner.

Det slutgiltiga beslutet om kommunen ska ansluta sig till Käppala reningsverk tas av kommunfullmäktige till hösten. Även övriga kommuner i Käppalaförbundet måste godkänna den nya medlemmen. Om allt går som planerat kan avloppsvattnet renas på Lidingö omkring 2025–2026.

Stort reningsverk större

Käppalaförbundet består av elva medlemskommuner i norra och östra Stockholm, däribland Sigtuna, Danderyd och Nacka. 

1969 togs Käppalaverket på Lidingö i drift. I dag renar verket avloppsvatten från mer än 600 000 människor i Stockholmsregionen. 

Men kapaciteten ska öka till år 2029 och reningsverket ska byggas om. När ombyggnaden är helt klar kommer Käppalaverket att klara mycket stränga utsläppskrav och kunna rena avloppsvatten från motsvarande 900 000 personer.

Källa: Käppalaförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!