Ett lunchbesök på kaféet och gårdsbutiken Paradiso i Walloxen i vintras blev startskottet för Mats Helins comeback som bagare.
– Jag blev helt tagen av smakerna och började prata med Maja De Bernardo som driver Paradiso – och på den vägen var det, berättar han.
62-årige Mats Helin är en välkänd profil för många Knivstabor. Under flera år på 80- och 90-talet drev han Knivsta bageri och konditori, men kände sig så småningom utarbetad. 1995 sålde han bageriet och flyttade till Norduppland där han köpte en hästgård i By utanför Harbo.
Men han lämnade inte bagaryrket helt utan hade under en period ett ekologiskt surdegsbageri i sitt garage. De senaste sju åren har han jobbat som försäljningschef för bageriavdelningen på Ica Maxi Gnista i Uppsala. Men nu gäller andra bullar.
I augusti startades företaget Mats bakstudio som delar lokal med Paradiso. Så efter drygt 25 års frånvaro sätter Mats Helin återigen surdegar i Knivsta.
– Att jobba med stenugnsgräddat surdegsbröd är ett hantverk. Nu är jag tillbaks till det genuina igen, säger han och fortsätter:
– Det känns jättebra. Jag får jättemycket energi av det här och tror på hela projekt Walloxen där tanken är att skapa en gammaldags by i modern tappning.
Hur går brödförsäljningen?
– Det är ju alltid en uppstartsperiod, men den går över förväntan. Jag har fått väldigt mycket beröm och en del äldre Knivstabor vet ju vem jag är och tycker att det är jättekul att jag är tillbaka.