Gravida Mimmi Westerlund (KD) får inte ta mammaledigt

Ändrade regler gör att höggravida Knivstapolitikern Mimmi Westerlund (KD) inte har rätt att vara föräldraledig från sin tjänst. ”Konsekvensen blir att jag jobbar som vanligt”, säger hon.

Efter att reglerna ändrades förra året har inte Mimmi Westerlund (KD), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen, rätt att ansöka om mammaledighet.

Efter att reglerna ändrades förra året har inte Mimmi Westerlund (KD), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen, rätt att ansöka om mammaledighet.

Foto: Anna Bredberg

Knivsta2023-05-28 05:00

29-åriga KD-politikern Mimmi Westerlund är gravid. I juni är planen att hennes och sambon Pontus Lambergs andra barn ska komma. 

– Jag mår bra, men det är inte långt kvar nu så det börjar bli lite tungt, säger hon.

I början av året fick hon av kommunens förvaltning veta att hon enligt nuvarande regler stod inför ett val. Antingen lämna politiken och vara föräldraledig eller fortsätta vara politiker på knappa 60 procent – samtidigt som hon tar hand om sin nyfödda bebis. Hon valde det senare.

undefined
"Jag tycker att förtroendevalda ska kunna vara föräldralediga oavsett om man är kommunalråd eller inte", säger Mimmi Westerlund (KD), i dag Knivsta kommuns näst mäktigaste politiker. Om cirka två veckor beräknas hennes andra barn komma.

– Jag tycker inte att man ska behöva avsäga sig sitt förtroendeuppdrag bara för att man ska få barn. Man borde kunna vara föräldraledig en tid och sedan återkomma på det uppdrag som man har blivit vald till. Och jag tycker att förtroendevalda ska kunna vara föräldralediga oavsett om man är kommunalråd eller inte, säger Mimmi Westerlund och fortsätter: 

– Konsekvensen blir att jag jobbar som vanligt. Jag har mina uppdrag med möten varje månad och det kommer jag att fortsätta med under hösten även när bebisen har kommit.

Det låter tufft?

– Ja, men jag tror att det kommer att gå jättebra. I dag finns det ganska många sätt att få det att fungera och mina barn har en pappa också, så jag är inte ensam i det här.

undefined
Efter att reglerna ändrades förra året har inte Mimmi Westerlund (KD), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen, rätt att ansöka om mammaledighet.

Mimmi Westerlund var tidigare politisk sekreterare för KD i Uppsala samt regionråd på halvtid. Sedan årsskiftet är hon 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen och därmed Knivsta kommuns näst högsta politiker efter kommunalrådet Matilda Hübinette (KNU). Westerlund är även KD-gruppledare och 1:e vice ordförande i utbildningsnämnden samt i kommunala bolaget Knivsta kommunhus AB.

Dessa politiska uppdrag ger henne en tjänst på totalt 58 procent. Enligt de regler som gällde i september 2021, när hon blev ny gruppledare, skulle hon i dag haft titeln kommunalråd eftersom villkoret för det är en tjänstegrad på minst 40 procent. Hon hade därmed också haft rätt till föräldraledighet under mandatperioden.

undefined
Mimmi Westerlund (KD) och Matilda Hübinette (Knivsta.nu) bildar minoritetsstyre i Knivsta med stöd av SD.

Men våren 2022 ändrades reglerna av ett enigt kommunfullmäktige och från årsskiftet inkluderas inte längre rollen som partigruppledare i den kommunala tjänsten. Orsaken är att gruppledarna utses av respektive parti och anses därför inte vara förtroendevalda.

Följden för Mimmi Westerlund blir att hennes gruppledarjobb på 17 procent inte räknas in i tjänsten. Och eftersom styrelseposter i kommunala bolag inte heller räknas fattas 3 procent till kommunalrådstiteln och rätten att ansöka om mammaledigt.

Alla partier var överens om de nya reglerna. Varför tänkte ingen på det här när de ändrades? 

– Jag var själv precis på väg in i Knivstapolitiken när det beslutades. Som jag förstår det var huvudmålet med de nya reglerna att ingen politiker skulle kunna ta ut dubbla ersättningar, säger Mimmi Westerlund och fortsätter:

– Jag tror att det här är en konsekvens av att det aldrig förut har varit ledande politiker i Knivsta kommun som varit gravida.

undefined
29-åriga Mimmi Westerlund (KD) planerar att fortsätta jobba som vanligt efter förlossningen om ett par veckor. "Jag tror att det kommer att gå jättebra", säger hon.

Men den bilden delas inte av Britt-Louise Gunnar (S), ordförande i den beredning som tog fram de nya ersättningsreglerna. Hon säger att hon har stor förståelse för Mimmi Westerlunds situation, men anser inte att det är fel på reglerna.

– Det var en enig ersättningsberedning och ett enigt kommunfullmäktige som antog det här reglementet och där ingick även Kristdemokraterna. Alla var överens och alla visste konsekvenserna av vad detta skulle innebära, säger hon och menar dessutom att det är helt fel att blanda in regelförändringarna hösten 2021 kring politikers dubbla ersättningar eftersom det var en helt egen process.

undefined
Britt-Louise Gunnar (S), ordförande i ersättningsberedningen, säger att hon har "stor förståelse" för Mimmi Westerlunds situation, men anser inte att det är fel på reglerna.

Britt-Louise Gunnar påpekar att gruppledare är ett partipolitiskt och inte ett kommunalt uppdrag och att de nya reglerna skapar större flexibilitet för partierna.

– Arvodet kan ges till en eller två personer och det är också möjligt att lämna del av eller hela arvodet till partiet. Till exempel har Harriet Swanberg 5 procent i gruppledararvode från Socialdemokraterna. Resten går till partiet. Hur andra partier gör vet jag inte.

Mimmi Westerlund hoppas dock att reglerna ska göras om till nästa mandatperiod.

– Jag har ändå uppfattat att det finns ett väldigt brett politiskt stöd för att inför nästa mandatperiod revidera reglerna så att man ska kunna vara föräldraledig. Men jag tycker inte att det är lämpligt att göra den revideringen nu eftersom man som politiker inte ska sätta sina egna ersättningsregler om man själv påverkas av dem, säger hon.

Ersättningsregler

I Knivsta kommun får politiker som jobbar minst 40 procent titeln kommunalråd.

Det är bara kommunalråd som har rätt till föräldraledighet och sjukpenning.

Ersättning till partigruppledare är ett partistöd till partier med representation i kommunfullmäktige. Gruppledararvodet utgörs av en fast del och en mandatbaserad del.

Själva rollen partigruppledare utses av respektive parti och anses inte vara förtroendevald.

Inför varje mandatperiod ses ersättningsreglerna över i en kommun.

Källa: Knivsta kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!