KD:s nya gruppledare: "Skattesänkningen är oseriös"

Mimmi Westerlund rivstartar som ny gruppledare för KD i Knivsta med att kritisera den styrande majoritetens budget och skattesänkning som hon kallar ”oseriös”.

Mimmi Westerlund är både ny gruppledare för KD i Knivsta samt nytt regionråd i Region Uppsala.

Mimmi Westerlund är både ny gruppledare för KD i Knivsta samt nytt regionråd i Region Uppsala.

Foto: Kristdemokraterna

Knivsta2021-09-01 18:00

Förra veckan fick oppositionspartiet Kristdemokraterna i Knivsta en ny gruppledare efter Pontus Lamberg. 28-åriga egenföretagaren Mimmi Westerlund, tidigare politisk sekreterare för KD i Uppsala, är sedan några månader ledamot i kommunstyrelsen samt ersättare i utbildningsnämnden. Dessutom är hon från 1 september nytt regionråd på halvtid, med fokus på sjukvårdsfrågor, i Region Uppsala.

Samma dag som hon tog över ledarskapet presenterade fempartimajoriteten i kommunstyrelsen sin nya budget för 2022. Där föreslås bland annat sänkt kommunalskatt, vilket UNT berättat tidigare. Mimmi Westerlund, som även under den förra mandatperioden tog plats i kommunstyrelsen, är kritisk.

– I grund och botten så tycker jag att det är bra att sänka skatten. Däremot är det som styret gjort väldigt oseriöst. De har först höjt skatten med 70 öre och sedan sänkt den med lika mycket. Den största nackdelen är att verksamheterna har fått extra svårt att planera eftersom skatteunderlaget skiftat så mycket, säger hon.

undefined
Förskolornas barngrupper i Knivsta har ökat till 18 barn per grupp och det vill KD ändra på.

Det som dock upprör henne mest är neddragningarna i förskolan och skolan. Enligt KD har utbildningsnämnden fått minskat anslag med cirka nio miljoner kronor per år efter att fempartimajoriteten tog över styret 2018.

– Det märks exempelvis i förskolan där barngrupperna har ökat till 18 barn per grupp och det är långt över Skolverkets rekommendation.

Enligt KD är följden även att resultaten i grundskolan påverkats negativt. Partiet pekar dessutom på att det är stora skillnader i skolresultat mellan Knivsta och Alsike. Andelen elever i åk 9 i Thunmanskolan som uppnått kunskapskraven i alla ämnen är drygt 74 procent. I Adolfsbergsskolan i Alsike är nära 90 procent godkända.

Mimmi Westerlund tycker att det är ”oacceptabelt” att utanförskapsområden är på väg att skapas i en av Sveriges mest välmående kommuner. I KD:s så kallade skuggbudget får utbildningsnämnden ett extra tillskott och en del av pengarna öronmärks till höjda lärarlöner.

undefined
74 procent av eleverna i åk 9 på Thunmanskolan klarade kunskapskraven. På Adolfsbergsskolan godkändes 90 procent.

Ni har ju också med skattesänkningen i er budget och ska samtidigt satsa på skolan. Var tar ni pengarna ifrån?

– Vi vill bland annat spara på driftkostnaden för Centrum för idrott på kultur, som kostar kommunen cirka 30 miljoner kronor per år. Bland annat så föreslår vi sponsring på matcher, att man ska sälja namnrättigheterna samt tillåta reklam på fasaden mot tågspåret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!