"Hela fundamentet för fyrspårsavtalet har havererat"

I motsats till regeringens tidigare förhandlare anser flera partier i Knivsta att det är fullt möjligt att omförhandla fyrspårsavtalet så att byggtakten blir lägre. Men frågan är om det kommer att behövas.

Oppositionen i Knivsta har olika syn på möjligheten att omförhandla fyrpårsavtalet. Från vänster: Mimmi Westerlund (KD), Mikael Rye-Danjelson (KNU), Monica Lövgren (SD) och Lotta Wiström (L).

Oppositionen i Knivsta har olika syn på möjligheten att omförhandla fyrpårsavtalet. Från vänster: Mimmi Westerlund (KD), Mikael Rye-Danjelson (KNU), Monica Lövgren (SD) och Lotta Wiström (L).

Foto: UNT arkiv

Knivsta2022-08-12 08:00

 Valet 2022

Sex av nio partier i kommunfullmäktige säger sig vilja omförhandla eller riva upp fyrspårsavtalet, vilket UNT berättat om. Men enligt Johan Edstav (MP), som representerade regeringen i fyrspårsförhandlingarna, är uppgörelsen juridiskt bindande.

Avtalet med staten skrevs i december 2017 och drygt två år senare försökte Knivsta kommun få till en omförhandling för att minska antalet utlovade bostäder från 15 000 till 7 500. Men regeringen sa nej.

undefined
Johan Edstav (MP) var regeringens representant när fyrspårsavtalet förhandlades fram.

– Vi vill fortfarande se en omförhandling, men om staten säger nej så kommer vi att hänvisa till vad som står i avtalet, säger Thor Övrelid (M), partiets förstanamn i valet.

Enligt fempartimajoriteten (S, M, MP, C och V) är avtalet skrivet så att nya förutsättningar – som till exempel kriget i Ukraina, konjunkturläget och effekterna av coronapandemin – redan nu påverkar kommunens åtagande.

undefined
"Vi vill fortfarande se en omförhandling av fyrspårsavtalet", säger Thor Övrelid (M).

– Förhoppningsvis blir det en borgerlig regering efter valet och när det gäller den nationella infrastrukturplanen har i alla fall M varit tydlig med att man inte kommer att pressa kommunerna till ett visst antal bostäder, säger Thor Övrelid.

Även Mimmi Westerlund, gruppledare för Kristdemokraterna, framhåller vikten av en ny regering och säger att staten ”inte ska inte lägga sig i Knivstas stadsplanering”.

– Det är klart att det går att förhandla ner antalet bostäder. Det finns många exempel på liknande avtal som kommuner skrivit med staten som fått ett annat utfall, till exempel när Lidingöbron byggdes, säger hon.

undefined
"Det är klart att det går att förhandla ner antalet bostäder", säger Mimmi Westerlund (KD).

Hon får medhåll från Lotta Wiström, gruppledare för Liberalerna.

– Johan Edstav har fel och jag har inget förtroende för honom. I dag gäller helt andra förutsättningar eftersom det har hänt en massa saker i vår omvärld som påverkar möjligheten till omförhandling, säger hon.

Hon kallar fyrspårsavtalet för ”ett experiment” som leder till segregation och att stora grönområden byggs bort, inte minst i Alsike.

undefined
"Vi behöver de nya spåren, men det är stora risker med att bygga tätt och trångt i en liten kommun", säger Lotta Wiström ( L).

– Vi behöver de nya spåren, men det är stora risker med att bygga tätt och trångt i en liten kommun.

Men Mikael Rye-Danjelson från det största oppositionspartiet Knivsta.nu säger att Johan Edstav ”har helt rätt” i sin syn på avtalet.

– Avtalet är skrivet så att det är nästan omöjligt att säga upp. Och omförhandla kan man bara göra om alla tre parter vill åt samma håll. Det räcker att till exempel Region Uppsala säger nej så kan inte staten ändra något, säger han.

undefined
Mikael Rye-Danjelson (KNU), här med partikollegan Matilda Hübinette, tror att det blir väldigt svårt att omförhandla fyrspårsavtalet.

Även KNU vill att färre bostäder byggs, men enligt Mikael Rye-Danjelsen är inte en omförhandling enda alternativet. Han tror inte att staten och regionen kommer att klara att fullfölja sina delar av avtalet – och då går det heller inte att bygga 15 000 nya bostäder.

En annan orsak är att bostadsmarknaden nu svalnat betydligt.

– Den bostadsekonomi som låg till grund för avtalet finns inte kvar, så hela fundamentet för fyrspårsavtalet har havererat, säger han.

undefined
"Det är helt sjukt att vi ska behöva hetsa och förstöra vår kommun på det här sättet", säger Monica Lövgren (SD).

SD är det parti som vill ha lägst tillväxt i Knivsta, med cirka 100 nya bostäder per år. Enligt gruppledaren Monica Lövgren bör ingenting göras förrän kommunen vet hur de statliga investeringarna i detalj påverkar Knivsta.

– Vi vet fortfarande inte hur de två nya järnvägsspåren ska dras och Uppsala kommun har ännu inte bestämt sig om sina åtaganden. Det är helt sjukt att vi ska behöva hetsa och förstöra vår kommun på det här sättet innan någon annan part gjort någonting alls, säger hon.

Fyrspårsavtal från 2017

I december 2017 godkände kommunfullmäktige fyrspårsavtalet med regeringen.

Knivsta lovade därmed att inom en 40-årsperiod bygga 15 000 bostäder mot att två nya järnvägsspår mellan Uppsala och Stockholm byggs senast 2032–34. Dessutom ska en ny E4-påfart och en ny station i Alsike byggas.

Avtalet godkändes med 22 ja-röster. Fyra ledamöter från KNU och två från SD röstade nej. KD:s tre ledamöter avstod från att rösta efter att ha krävt omförhandling av villkoren och en folkomröstning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!