Planer på nytt stenbrott mellan Knivsta och Uppsala

Långhundrabor oroas över planerna på ett stort stenbrott en dryg mil nordost om Knivsta. ”Det vore förskräckligt. Jag har flyttat hit ut i skogen för att få lugn och ro”, säger Susann Adehed, som bor i närheten.

I en bergtäkt skapas grus och sten som sedan används till markarbeten vid till exempel väg- och bostadsbyggande. Arkivbild.

I en bergtäkt skapas grus och sten som sedan används till markarbeten vid till exempel väg- och bostadsbyggande. Arkivbild.

Foto: Liselott Rydberg Sörensen

Knivsta2023-06-11 16:30

Under våren har UNT berättat om striden för och emot en planerad deponi- och återvinningsanläggning i Husby-Långhundra. Nu finns ytterligare planer som kan innebära stor miljöpåverkan i det lilla samhället.

Det är Holmen bergsprodukter som kommer att ansöka om tillstånd för en bergtäkt i ett 51 hektar stort skogsområde i Mälsta, strax norr om väg 77. Under 25 års tid vill bolaget spränga bort tio miljoner ton berg för bland annat sten- och grustillverkning. I planerna ingår även en återvinningsanläggning för maximalt 100 000 ton externa schaktmassor årligen.

undefined
Susann Adehed är mycket oroad över Holmens planer på ett stenbrott i området. "Deras skrivelse kom som en kalldusch. Jag trivs så bra här," säger hon.

Närmaste bostadshus ligger cirka 400 meter från det aktuella området. Häromkvällen träffades flera grannar för att göra en gemensam skrivelse till bolaget med sina synpunkter, en skrivelse som även länsstyrelsen får del av när myndigheten ska besluta om ansökan.

– Vi visste inget om de här planerna tidigare. Det var som en kalldusch när skrivelsen kom i brevlådan för några veckor sedan. Jag hoppas att ansökan ska bli avslagen, säger Susann Adehed, en av de sex fastighetsägare som riskerar att drabbas hårt om planerna blir av.

undefined
Boende oroas över att antalet tunga transporter i området kommer att öka.

I dag bor hon i en lugn glänta i skogen. Susann Adehed är inte minst orolig för ökningen av tung trafik till och från området. Enligt företagets egna beräkningar handlar det om uppemot 150–180 lastbilsturer per dygn under produktionstoppar vissa år och mindre än hälften så många ett normalår.

– Lastbilarna kommer att damma och bullra förbi bara en liten bit från min tomt. Det vore förskräckligt. Jag har ju flyttat hit ut i skogen för att få lugn och ro, för att det är tyst och för att det går att lyssna på fågelsången här, säger Susann Adehed.

undefined
I det markerade området, 1,1 mil nordost om Knivsta och 2 mil sydost om Uppsala, planeras en 51 hektar stor bergtäkt. Bolaget planerar att bygga en ny väg till området från väg 77.

Oron handlar även om buller och damm från sprängningar och stenkrossning. En annan villaägare, som vill vara anonym, frågar sig i ett mejl till UNT vad som gäller om bullret upplevs så besvärande att hen vill flytta från huset – som på grund av närheten till stenbrottet kan bli svårsålt.

”Vem ligger ansvaret hos då?”, undrar Långhundrabon, men säger sig samtidigt ha förståelse för syftet med verksamheten.

undefined
I en bergtäkt skapas grus och sten som sedan används till markarbeten vid till exempel väg- och bostadsbyggande. Arkivbild.

Enligt bolaget är det framtida behovet av ytterligare en bergtäkt i de växande kommunerna Knivsta och Uppsala mycket stort. När det byggs bostäder, vägar och järnvägar används stora mängder grus och sten till underarbeten, material som i dag ofta transporteras över stora avstånd.

”Även Arlanda ska byggas ut och de volymer som i dag finns i tillståndsgivna täkter i närområdet räcker inte för att täcka det behovet och samtidigt försörja närmarknaden kring Knivsta och södra Uppsala”, skriver bolaget i den så kallade samrådshandlingen som skickats ut till myndigheter, företag, föreningar och närboende.

undefined
Stora mängder sprängämnen används när berget ska brytas. Bilden är från Sneby bergtäkt i Enköping.

UNT har varit i kontakt med Jonas Ulander, projektledare på Holmen bergsprodukter, som inte vill ställa upp på en intervju. I stället svarar han via mejl att planerna ”är i ett tidigt skede och samrådet syftar till att närboende, myndigheter med flera ska få möjlighet att lämna in sina synpunkter. Det har många gjort".

Han skriver vidare att nästa steg är att göra utredningar i området gällande bland annat naturvärden, fågelliv, arkeologi, buller och grundvatten.

”Det styrande är miljöbalken och den är även utgångspunkten för allt vårt arbete. På så sätt kan alla parter känna sig trygga med att det följer lagar och regler.”

Det här händer nu

Planerna på en bergtäkt i Mälsta är ute på samråd till 12 juni. Företag, föreningar, myndigheter och närboende kan lämna in synpunkter.

Sedan sammanställs synpunkterna och företaget gör en miljökonsekvensbeskrivning, bland annat utifrån platsens naturvärden, fågelarter och verksamhetens förväntade bullernivåer.

Först när det är klart lämnas en ansökan om miljöfarlig verksamheten in till länsstyrelsen.

Länsstyrelsens beslut kan överklagas och det kan dröja flera år innan ärendet slutligen avgörs.

Karta: Här planeras bergtäkten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!