De kommunala bolagen Norrvatten och Stockholm vatten och avfall har kartlagt källorna till PFAS i östra Mälaren, dricksvattentäkt för drygt två miljoner människor. Studien visar bland annat att de jämförelsevis höga halterna av miljögiftet i nordöstra Mälaren till stor del kommer från Ärna och Arlanda via Fyrisån respektive Märstaån.
− Det är mycket viktigt att åtgärder införs nu vid dessa kraftigt förorenade områden så att spridningen inte fortsätter till östra Mälaren och vårt råvatten. PFAS-föroreningar medför stora kostnader för dricksvattenproducenter som måste införa ökad rening, vilket i slutändan påverkar priset på dricksvatten, säger Norrvattens vd Andreas Thunberg i ett pressmeddelande.
Vid Arlanda flygplats och militärflygplatsen F16 i Ärna användes tidigare brandskum som innehåller PFAS. Enligt studien skulle behovet att rena dricksvattnet från PFAS minska drastiskt i flera kommuner, däribland Knivsta och Sigtuna, om kemikalierna försvann från Fyrisån och Märstaån.
PFAS är ett samlingsnamn för mer än 10 000 ämnen där fluor binds i långa kolkedjor. Ämnena är mycket svårnedbrytbara och finns därför kvar i naturen under lång tid.
Som UNT nyligen berättat fortsätter rättstvisten mellan kommunala bolaget Uppsala vatten och Försvarsmakten. Uppsala vatten har stämt Försvarsmakten på 252 miljoner kronor för de PFAS-föroreningar som upptäcktes i Uppsalas dricksvatten 2012.