Facket: Olagligt att sparka busschaufförerna i Knivsta

Mohlins bussar kränkte föreningsrätten när två busschaufförer, som också arbetade som skyddsombud, fick sparken i våras. Det anser fackförbundet Kommunal som nu inlett en rättstvist mot bussföretaget.

Angelo Afonso, tidigare skyddsombud och busschaufför på Mohlins bussar i Knivsta, fick sparken av Mohlins bussar i våras. Ett brott mot föreningsrätten menar facket.

Angelo Afonso, tidigare skyddsombud och busschaufför på Mohlins bussar i Knivsta, fick sparken av Mohlins bussar i våras. Ett brott mot föreningsrätten menar facket.

Foto: Staffan Claesson

Knivsta2021-07-27 05:00

I våras avslutades provanställningarna för två busschaufförer vid företagets Knivstadepå. Enligt Kommunal är uppsägningarna ett brott mot föreningsrätten och fackförbundet har därför inlett en rättstvist mot Mohlins bussar.

Förarna, som också var skyddsombud, har hela tiden hävdat att orsaken till att de fick sparken var deras fackliga engagemang och den kritik de riktat mot nya arbetsgivaren, som från och med i år kör UL:s skolbussar och andra UL-linjer i länet.

– Vi har inte gjort något fel och vill ha våra jobb tillbaka, säger Angelo Afonso som tvingades lämna sin tjänst som busschaufför i april. Han har sedan dess varit på flera anställningsintervjuer men ännu inte fått något nytt jobb.

undefined
"Vi har inte gjort något fel och vill ha våra jobb tillbaka", säger sparkade UL-föraren Angelo Afonso.

Inte heller det andra sparkade skyddsombudet har lyckats ta sig in på arbetsmarknaden igen. Han ser positivt på att Kommunal nu bestämt sig för att driva deras ärende på central nivå.

– Det tycker jag är jättebra. Jag hoppas att arbetsgivaren backar och tar de nödvändiga steg som behöver tas, säger Kurt Wiberg och fortsätter:

– Men det som händer mellan Kommunal och Mohlins är utanför mitt ansvarsområde känner jag. Jag får snällt sitta still i båten och avvakta och lita på att de som kan det här tar hand om det.

UNT har i ett tiotal artiklar berättat om kritiken mot arbetsmiljön vid Knivstadepån. Enligt flera bussförare som tidningen varit i kontakt med innebar de första månaderna kaos, stress, otrygghet, förseningar och inställda turer. Förutom att deras personalutrymmen dömts ut av skyddsombuden anser de att bussföretaget medvetet använt sig av otrygga anställningar för att tysta kritiken och för att försöka göra avsteg från kollektivavtalet och begränsa förarnas pauser.

Enligt Kommunal har de sparkade förarna ”utfört sitt arbete minst lika väl som sina kollegor” och har utmärkt sig som duktiga skyddsombud ”som värnade om sina kollegors arbetsmiljö”.

Mohlins bussar tillbakavisar kritiken och anser tvärtom att uppsägningarna av busschaufförerna inte alls har att göra med deras fackliga engagemang, utan att de misskött sitt arbete. Företaget har också hävdat att problemen med arbetsmiljön är tillfälligt löst eftersom två byggbaracker har satts upp som ersättning för det av skyddsombuden utdömda personalutrymmet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!