Det är paret Louise och Mikael Durling som i våras startade handelsboden. Här hjälper de sig själva och andra småskaliga producenter att sälja sina produkter. I samma lokal finns även Teresa Sigurdsson med sitt företag Spira mikroblad där hon odlar mikroblad och färska kryddor.
– Mikael och jag lärde känna Teresa via Reko Knivsta. Vi pratade om att det saknas en plats i Knivsta där lokala producenter kan få möjlighet att nå ut med sina produkter året om, säger Louise Durling som tillsammans med Mikael även driver Charlottenlunds musteri i ett av Knivstas villakvarter.
I den nya handelsboden hittar man allt från närproducerad mat till småskaligt producerad såpa, virkade mjukisdjur och lokal keramik.
Varför behövs en ny butik?
– I Knivsta finns ett fåtal gårdsbutiker, men ingen centralt belägen butik som säljer varor från många olika mindre producenter. Här har vi ett bredare och mer konstant sortiment är på marknader. Vi har alltid en bas av exempelvis mjöl, ost, färska kryddor, olja, grönsaker, drycker och marmelad. Här finns även plats för hantverkare som också ofta har svårt att hitta ut med sina produkter.
Vissa varor är de först med att sälja, andra kommer från etablerade lokalproducenter.
– Vi vill underlätta för fler att ta steget, att våga starta ett företag kring det man gillar att syssla med. Det är inte alltid så lätt att hitta kanaler för att sälja det du gör.
På hyllorna, som är i gammal lanthandelstil, finns nu allt från tovade skosulor till napphållare och skärbrädor. Och i en hörna med växtbelysning odlar Teresa sina mikroblad.
– Det finns så otroligt många bra varor om man bara börjar leta. Gör någon en produkt de brinner för då leder det ofta till hög kvalité. Vi letar alltid nya leverantörer, även om vi har en bas, säger Teresa Sigurdsson.
Vilka handlar här?
– Framför allt Knivstabor, men även folk från andra kommuner. Många kommer hit första gången för att köpa en presentförpackning när de ska gå bort. Sedan kommer de tillbaka för att köpa annat som de fastnat för.
Känslan av lanthandel är påtaglig.
– Ja, det är roligt att arbeta i handelsboden, det blir väldigt personligt. Många stannar och pratar en stund. Förra veckan arrangerade vi ett firande av äpplets dag med äppelutställning och en inbjuden pomolog. Det var mycket uppskattat. Framöver kommer vi att arrangera fler kurser och sammankomster, säger Louise.