Beslut om 3 500 bostäder – men politikerna djupt oeniga

Med minsta möjliga marginal har Knivsta kommun beslutat om hur två nya stadsdelar i Alsike och västra Knivsta ska utformas. Oppositionen kan komma att riva upp beslutet vid en valvinst till hösten.

Planerna innebär att Alsike och Knivsta tätorter byggs samman till ett samhälle. Här ska 3 500 bostäder byggas fram till 2035.

Planerna innebär att Alsike och Knivsta tätorter byggs samman till ett samhälle. Här ska 3 500 bostäder byggas fram till 2035.

Foto: TT, Knivsta kommun

Knivsta2022-03-25 10:48

För andra gången på en dryg månad la den styrande fempartimajoriteten – bestående av M, S, MP, C och V – fram förslaget på Stadsutvecklingsstrategi 2035 till kommunfullmäktige. L, SD, KNU och KD lyckades vid förra mötet skicka tillbaka förslaget till kommunstyrelsen

Beslutet i fullmäktige föregicks på onsdagskvällen som väntat av en stundtals infekterad debatt. Förslaget antogs med röstsiffrorna 16 mot 15.

Oppositionen anser att Knivsta växer för fort. Kristdemokraterna gick utan framgång fram med ett eget förslag på stadsutvecklingsstrategi, som bland annat innebär lägre byggnadstakt, fler villor i stället för hyreslägenheter samt bevarade grönområden.

undefined
Stadsutvecklingsstrategi 2035 är ett omfattande dokument på 122 sidor. Strategin är dock inte juridiskt bindande på samma sätt som en detaljplan.

Stadsutvecklingsstrategi 2035 beskriver hur de två nya stadsdelarna ska utformas fram till 2035 och binda samman kommunens två tätorter Knivsta och Alsike till ett samhälle. Bland annat handlar det om riktlinjer för nya områden med totalt 3 500 bostäder, skolor, företagande, kollektivtrafik, grönområden samt hållbarhet.

Dokumentet bygger på Knivstas överenskommelse med staten om att 15 000 bostäder ska byggas fram till år 2057 i utbyte mot bättre kommunikationer.

undefined
Idéskiss i Stadsutvecklingsstrategi 2035 för framtida västra torget i Knivsta.

Syftet med stadsutvecklingsstrategin är att vara ett stöd för planeringen av de två stadsdelarna. Men planerna kan komma att rivas upp av ett nytt kommunstyre efter höstens val – eller av det nuvarande styret om staten inte uppfyller sin del av det så kallade fyrspårsavtalet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!