KD vill utveckla ett trevligt samhälle – inte en förort

Kvalitet ska styra utvecklingen i stället för kvantitet, skriver Mimmi Westerlund, Pontus Lamberg, Björn-Owe Björk, Synnöve Adell och Gunnar Gidlund.

Att hela 30 procent av de nya bostäderna som planeras byggas ska vara hyresrätter skulle utveckla Knivsta till ytterligare en i raden av Stockholmsförorter, skriver Mimmi Westerlund, Pontus Lamberg, Björn-Owe Björk, Synnöve Adell och Gunnar Gidlund.

Att hela 30 procent av de nya bostäderna som planeras byggas ska vara hyresrätter skulle utveckla Knivsta till ytterligare en i raden av Stockholmsförorter, skriver Mimmi Westerlund, Pontus Lamberg, Björn-Owe Björk, Synnöve Adell och Gunnar Gidlund.

Foto: UNT arkiv

Debatt2022-02-16 04:06
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Knivsta genomgår nu den största förändringen någonsin som egen kommun. Nuvarande majoritet (M-C-S-MP-V) planerar för att bygga 15 000 bostäder de kommande 35 åren. Det innebär att man vill öka befolkningen från knappt 20 000 invånare till nära 60 000 invånare.

Många Knivstabor oroas med rätta för hur samhället ska utvecklas. Förtätningar i befintliga bostadsområden och eftersläpande väginvesteringar skapar getingmidjor i trafiken. Och kommunens ständiga behov av att bygga ut förskolor och skolor riskerar kvaliteten i befintlig verksamhet då alltför mycket av det ekonomiska utrymmet måste läggas på fastigheter.

Ett tydligt exempel på att det hela inte går ihop är att Knivsta kommun fick plats 241 i Lärarförbundets senaste skolranking, och alltså utgör en av Sveriges sämsta skolkommuner trots att en stor majoritet av invånarna har det välbeställt. Pengarna räcker helt enkelt inte till för kärnverksamheten. Att dessutom hela 30 procent av de nya bostäderna ska vara hyresrätter skulle utveckla Knivsta till ytterligare en i raden av Stockholmsförorter. 

Av de cirka 1 450 hyresrätter som färdigställs mellan år 2020–2025 ligger mer än hälften samlat nära Gredelbyleden i Ängby. Statliga stöd gör att de flesta lägenheterna som byggs är små. Historiskt har hög koncentration av mindre hyresrätter skapat en grogrund för otrygghet, brottslighet och sociala problem. 

Kristdemokraterna vill se att Knivsta utvecklas utifrån sina egna unika förutsättningar. De som flyttar till Knivsta i dag är framför allt barnfamiljer som vill bo i en lugn miljö, nära naturen och med bra kommunikationer. Föredrar man stadsmiljö så väljer man med största sannolikhet Uppsala eller Stockholm i stället.

Den styrande majoriteten har genom sitt avtal med staten lovat att växa med 200 procent för att få en station i Alsike. I stället för att utgå från hur invånarna vill att Knivsta ska utvecklas eller vad som är kommunens styrkor så är utgångspunkten hur många bostäder som ska byggas. Hela den så kallade dialogen runt förslaget till stadsutvecklingsstrategi som nu tas fram, blir därför mest ett spel för gallerierna. Målet kretsar kring antalet bostäder, inte kvaliteten i utvecklingen.

Kristdemokraternas förslag till stadsutvecklingsstrategi handlar om vilket samhälle vi vill skapa i stället för hur många som ska bo här. Vi vill att:

Knivsta ska utvecklas till en trevlig trädgårdsstad med omkringliggande levande landsbygd. Det betyder att vi vill bygga lågt, tätt och småskaligt i centralorten och behålla dagens grönområden.

Knivstas identitet som en naturnära, barnvänlig och trygg småstad ska bevaras och utvecklas när kommunen växer. Naturnära småhus, radhus och mindre lägenhetshus är därför mest attraktivt att bygga.

Byggtakten ska utgå från vad kommunen klarar ekonomiskt och vad marknaden efterfrågar. Då behövs inga mål för antal bostäder eller typ av upplåtelseformer.

Antalet boendeparkeringar i nya områden ska anpassas efter vad de kommande boende önskar vilket sannolikt ligger strax under eller en bit över en parkering per 100 kvadratmeter boendeyta.

En central järnvägsstation i Knivsta med stort reseunderlag är viktigt för att också i framtiden ha goda tågförbindelser. En station i Alsike blir då överflödig.

Dessutom vill vi verka för att en motorvägspåfart byggs i Halmby för att på så sätt minska trafikflödet genom Alsike.

Vi vill också ge landsbygden förutsättningar att växa organiskt på egna villkor.

Med våra förslag bevaras Knivstas värden som ett naturnära småskaligt och tryggt samhälle med goda kommunikationer. Med en mer rimlig utveckling kan kommunen lättare fokusera på kommunal kärnverksamhet vilket i första hand omfattar en bättre skola, vård och omsorg. 

Kristdemokraterna vill att kvalitet ska styra utvecklingen i stället för kvantitet, och det ska vara bra även för dagens invånare. I valet 2022 får Knivstaborna möjlighet att visa vilken framtid man vill ha.