450 elever dansade tillsammans: "Vill sprida lycka"

Till tonerna av Aviciis musik dansade under fredagen 450 elever på Högåsskolan för att uppmärksamma psykisk ohälsa och motverka självmord.

450 elever på Högåsskolan dansade för livet under fredagen.
"Det är kul att så många är med. Under projekttiden har vi pratat om att det är viktigt att visa respekt för andra och att alla ska vara snälla mot varandra", säger femteklassarna Alicia Reje och Milka Tabaro.

450 elever på Högåsskolan dansade för livet under fredagen. "Det är kul att så många är med. Under projekttiden har vi pratat om att det är viktigt att visa respekt för andra och att alla ska vara snälla mot varandra", säger femteklassarna Alicia Reje och Milka Tabaro.

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2023-09-08 19:00

Klockan tio på fredagen var tusentals elever från skolor över hela Sverige med och dansade samma koreografi. Det gemensamma namnet för projektet är Dansa för livet. Dans har nämligen visat sig vara något som ökar mångas psykiska välbefinnande.

Knivstaeleverna hade övat på koreografin under pauser i klassrummen under några veckor. Och när det väl var dags gick allt "som en dans". Spridda skratt hördes då allt från förskoleklassare till sjätteklassare fokuserade på dansen tillsammans ute på skolgården.

– Det har varit jättekul att få vara med på det här! säger Alicia Reje, 11 år.

undefined
"Dansen sprider lycka i Sverige. Det är för att göra människor glada som vi dansade. Det tog flera veckor att lära sig dansen, så den är rätt svår, men den värmer nog många i hjärtat", säger Adrian Albrektsson, 12, längst till höger. Fr.v. står Stella Klingberg, 12, Alicia Reje, 11, och Milka Tabaro, 11.

I samband med dansen har ämnet psykisk hälsa och ohälsa lyfts i skolan.

– Man får ut mycket energi och blir gladare av att dansa. Kan vi hjälpa någon så är det jättebra. Om folk mår dåligt och börjar dansa och får nya vänner, så kanske dansen kan rädda liv. Jag tycker att både vuxna och barn ska få hjälp om de mår dåligt, säger Stella Klingberg, 12.

Högåsskolans skolsköterska Anna Lorentzen är en av dem som drivit projektet:

– Vi tyckte det var en självklar sak att vara med, just för att det faktiskt är jättemånga elever som inte mår så bra. När vi nu har uppmärksammat det i klasserna hoppas jag att psykisk ohälsa inte ska vara något konstigt, att eleverna ska känna att det är lättare att prata om det, säger hon.

Dansprojektet var även ett av inslagen i suicidpreventiva veckan där Knivsta kommun tillsammans och andra denna vecka arrangerar aktiviteter och föreläsningar för att uppmärksamma självmord och psykisk ohälsa.

undefined
Projektet Dansa för livet startade i Lund och har spridit sig över Sverige. Klockan tio på fredagen dansade Högåsskolans elever samma dans och till samma låt, samtidigt som många andra elever i Sverige.
Många unga mår dåligt

Enligt Karolinska institutet tar tre unga personer (10–24-åringar) sitt liv i veckan. Självmordstalen i Sverige har ökat 1 procent per år i åldersgruppen de senaste 20 åren.

Mer än varannan 15–29-åring lider av olika grader av psykiska besvär. Tidig upptäckt är viktigt och vuxna behöver samtala med och lyssna mer på barn och unga. WHO rekommenderar att alla unga ska ges undervisning om psykisk ohälsa.

För den som mår dåligt finns många råd på www.umo.se/att-ma-daligt/

Ring 112 om läget är akut.

Karta: Högåsskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!