Oppositionen delar på ledarskapet i Knivsta

Knivstas nya oppositionsledare rivstartar med hård kritik mot det nya minoritetsstyret. ”Det första de gör är att minska insynen”, säger nya oppositionsrådet Thor Övrelid (M).

Ett politiskt bråk har blossat upp om samhällsutvecklingsnämndens storlek. De nya oppositionsledarna Harriet Swanberg (S) och Thor Övrelid (M) är mycket kritiska till Matilda Hübinettes (KNU) förslag.

Ett politiskt bråk har blossat upp om samhällsutvecklingsnämndens storlek. De nya oppositionsledarna Harriet Swanberg (S) och Thor Övrelid (M) är mycket kritiska till Matilda Hübinettes (KNU) förslag.

Foto: Adam Wrafter, pressbild

Knivsta2022-10-29 14:00

I valet blev Knivsta.nu största parti och bildade minoritetsstyre ihop med Kristdemokraterna och med Sverigedemokraterna som stödparti. Tillsammans har partierna 16 av 31 mandat i kommunfullmäktige.

Oppositionen har nu bildat två olika grupper med M, C, L och MP i den ena och S och V i den andra. Thor Övrelid (M) valdes till oppositionsråd av nya kommunfullmäktige på torsdagskvällen. Harriet Swanberg (S) blev oppositionsgruppledare.

Bakgrunden är att nya tjänsteregler införs från årsskiftet för oppositionens ledarskap i Knivsta kommun. I stället för att oppositionen bara får en post som oppositionskommunalråd på 68 procent av heltid, införs också tjänsten oppositionsgruppledare.

Detta innebär att oppositionen kan fördela 68 procent på två tjänster, på pappret 40 procent oppositionsråd och 28 procent oppositionsgruppledare.

undefined
Thor Övrelid (M), nytt oppositionsråd, har svårt att förstå varför nya minoritetsstyret vill minska antalet ledamöter i samhällsutvecklingsnämnden.

Thor Övrelid (M) säger att eftersom hans grupp är ett mandat större skulle de ha kunnat lagt beslag på båda posterna.

– Men vi ville vara lite storsinta och ge en breddad insyn för så många partier som möjligt, säger han.

Just minskad insyn är oppositionens huvudkritik mot att nya minoritetsstyret vill ha totalt fyra färre ledamöter och ersättare i samhällsutvecklingsnämnden, vilket UNT berättat tidigare.

Det blev den största stridsfrågan på kommunfullmäktiges möte. Oppositionen fick igenom bordläggning med syfte att förslaget ska göras om. Annars hamnar Vänsterpartiet och Liberalerna utanför den nämnd som kanske mest av allt påverkar kommunens framtid. Den senaste mandatperioden har samtliga nio partier deltagit i nämndens arbete.

Thor Övrelid hoppas att styret ändrar förslaget till nästa fullmäktige så att samhällsutvecklingsnämnden fortsatt består av nio ledamöter och fem ersättare. Men de kan lika gärna lägga fram samma förslag igen.

– Det är möjligt, men jag hoppas att de inte gör det. Det är ändå Knivsta.nu som under hela mandatperioden varit så oerhört verbala kring insyn och medbestämmande – och det första de gör är att minska insynen för de mindre partierna.

undefined
Harriet Swanberg (S), tidigare ordförande i samhällsutvecklingsnämnden, anser att alla partier ska finnas representerade där besluten om Knivstas utbyggnadstakt fattas.

Även nya oppositionsgruppledaren Harriet Swanberg (S) och tidigare kommunalrådet Boo Östberg (C) är mycket kritiska till att partier lämnas utanför.

– Knivsta.nu gick till val på att Knivsta ska vara en kommun där de politiska besluten går att påverka. Men det första de gör när de får makten är att begränsa möjligheten till dialog och insyn i de här viktiga frågorna, sa Harriet Swanberg, samhällsutvecklingsnämndens senaste ordförande, till UNT innan torsdagens fullmäktigemöte.

undefined
Nya kommunalråden Mimmi Westerlund (KD) och Matilda Hübinette (Knivsta.nu) styr Knivsta kommun med stöd av SD.

Kommunfullmäktige valde på torsdagen Matilda Hübinette (KNU) till ny ordförande och Mimmi Westerlund (KD) till förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Matilda Hübinette försvarade beslutet att banta samhällsutvecklingsnämnden och sa att alla gruppledare kommer att bjudas in till regelbundna möten där de tillsammans i ett tidigt skede ska diskutera större kommande beslutspunkter. 

Nämnden styr byggandet

I samhällsutvecklingsnämnden behandlas frågor om stadsutveckling, nya naturreservat, den nya kraftledningsgatan och inte minst konsekvenserna av fyrspårsårsavtalet med staten.

I våras gav en enig nämnd i uppdrag till kommunens planenhet att påbörja nästa översiktsplan som styr vad som får byggas i Knivsta under flera år framåt.

I valet blev Knivsta.nu största parti och bildade minoritetsstyre ihop med KD, med SD som stödparti. Tillsammans har partierna 16 av 31 mandat i kommunfullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!