Stort engagemang för klimatfrågan

11 maj 2019 07:00

Klimatfrågan engagerar och väcker känslor. För nio veckor sedan gick vi ut till er läsare och bad om hjälp. Vi ville veta hur ni ser på klimatfrågan. Känner ni oro? Ångest? Har ni ändrat vanor för klimatets skull? Slutat flyga, köra bil eller handla på nätet? Eller tycker ni att hela frågan fått för mycket uppmärksamhet?

Enkäten vi la ut på unt.se ställde lite krav på er, det handlade om att svara på många olika frågor. Inte helt lätt att ro hem i dessa stressiga och uppbokade tider.

Men gensvaret blev stort. Efter att vi summerat kan vi konstatera att drygt 1800 har svarat.

Nu är det dags att förvalta ert förtroende. Ur vår lokala undersökning kommer vi de närmaste veckorna lyfta människor, siffror, glädjeämnen och en och annan tankeställare. Vi vill redan nu slå fast att enkätens resultat inte kan anses vara vetenskap. För det krävs mycket mer. Men det ger ändå en fingervisning om vad ni tycker och tänker.

Här kan ni läsa om hur några av dem som svarat på enkäten känner inför klimatförändringarna. En är väldigt bekymrad, en inte särskilt orolig alls.

På söndag kommer olika experter till tals, som forskat på olika områden kring oro och klimatångest.

På måndag lyfter vi frågan om klimatskeptikerna och varför det finns en liten, men högljudd, skara människor som vägrar lyssna på majoritetens varningar. Hur ska man förhålla sig till förnekarna? Varför finns de?

Sedan fortsätter vi med att berätta om vad vi som individer kan göra och vem som har största ansvaret för att vända utvecklingen.

Vi har fått en stor mängd tips på personer eller företeelser som vi kan berätta om. Många av tipsen kommer att bli journalistik framöver. Nu ska vi göra jobbet.

Serien Rädda klimatet kommer att fortsätta länge än. Detta är (tyvärr) ett ämne som inte kommer bli omodernt eller ointressant på lång tid. Och som därför måste bli en del i vår dagliga bevakning.

I mars drog UNT igång en satsning på mer genomarbetad journalistik om klimatfrågan. Vi ville framför allt lyfta positiva lokala exempel på människor, organisationer, företag och forskare som gör skillnad. Det ska handla om Uppland och vi vill sätta människan i fokus. Gå med i vår Facebookgrupp UNT klimatkollen och hitta allt vi skrivit hittills under vinjetten Rädda klimatet på unt.se/klimat. Där hamnar fler och fler artiklar ju längre tiden går. Gå in och läs! Bli glad eller arg, eller kanske lite klokare.

Krönika

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!