40 procent färre larm när minutstyrningen avskaffades

När Sundsvall tog bort minutstyrningen inom hemtjänsten ökade kontinuiteten för de äldre. Malmö är en av de kommuner som ska frångå den kritiserade modellen.

Mohammed Abu Sultan är vårdbiträde och arbetsplatsombud för Kommunal vid Svartbäckens hemvård. Han är positiv till minskad minutstyrning. På bilden får Lars Erik Jansson dialys.

Mohammed Abu Sultan är vårdbiträde och arbetsplatsombud för Kommunal vid Svartbäckens hemvård. Han är positiv till minskad minutstyrning. På bilden får Lars Erik Jansson dialys.

Foto: Staffan Wolters

Hemtjänst2022-12-07 19:00

I Sundsvall har minutstyrningen inom hemtjänsten avskaffats. Modellen bygger på att personalgruppen själv lägger upp såväl arbetet som sina scheman. Vårdtagare som bor i samma geografiska område är indelade i små grupper och de är med vid planeringen av sina insatser.

undefined
Sundsvalls kommun har ingen minutstyrning inom hemtjänsten. Enligt omsorgschefen Annika Eriksson är den största skillnaden att de äldre oftare får hjälp av samma personer.

– Teamet och den enskilde pratar ihop sig och utifrån det utformar man en genomförandeplan, berättar Annika Eriksson, chef för vård- och omsorgsförvaltningen i Sundsvalls kommun.

Liksom i modeller med minutstyrning bygger ersättningen på hur mycket hjälp varje person får. När insatserna väl utförs är de dock inte hårt reglerade per minut. En person kan ha beviljats omsorg ett visst antal timmar per vecka men det är inte fastställt att exempelvis duschning ska ta 20 minuter. Istället finns en flexibilitet inom den tilldelade ramen för när och hur arbetet ska uträttas.

undefined
Vårdbiträdet Mohammed Abu Sultan är en av cirka tusen personer som arbetar med hemtjänst i Uppsala. Här är han på väg hem till en vårdtagare i Svartbäcken.

Enligt Annika Eriksson är det mest påtagliga resultatet ökad kontinuitet, alltså att äldre oftare får hjälp av samma personer från hemtjänsten och slipper möta olika ansikten varje gång.

En utvärdering av Sundsvallsmodellen visar att antalet larm per månad minskade med 40 procent och andelen äldre som uppgett att de fick vänta på hemtjänsten sjönk från 16 till 5 procent. Dessutom uppges arbetsglädjen ha ökat.

– Eftersom medarbetarna är delaktiga i hur arbetet ska läggas upp ökar tillfredsställelsen, menar Annika Eriksson.

Bollebygd i Västra Götalands län är en av flera kommuner som planerar att lämna minutstyrningen. "Arbetsmiljön är inte hållbar om personalen ständigt saknar marginaler", står det i den handling som Bollebygds fullmäktige klubbat igenom.

undefined
Hemtjänst kallas i Uppsala för hemvård. Verksamheten servar runt 3 000 personer.

– Vi vill införa en tillitsbaserad modell där personalen får större möjligheter att påverka sitt arbete, uppger socialnämndens vice ordförande Carina Svensson (S). 

– Säg till exempel att en äldre person har beviljats 30 minuter för dusch men sovit dåligt. Då kanske duschen får ta 35-40 minuter istället.

Även Malmö tar steg i samma riktning.

– Vi har beslutat ta bort de system som gör att hemtjänsten uppfattas som minutstyrd, säger Anders Rubin (S), kommunalråd i Malmö.

Han menar att minutstyrningen övertolkats och att insatserna inte ska följas slaviskt per minut.

– Minutangivelsen är inte en exakt order, utan ska mer ses som en ungefärlig tid för vad olika insatser får ta, uppger Anders Rubin. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!