Uppropet: Tänd vår gatubelysning igen

Heby kommuns beslut att släcka mer än var femte lampa längs gator och vägar har fått många att reagera. Nu har en namninsamling startats för att förmå politikerna att tänka om.

Mellan infarten till förskolan i Huddunge fram till skolan några hundra meter bort hålls vägbelysningen släckt.

Mellan infarten till förskolan i Huddunge fram till skolan några hundra meter bort hålls vägbelysningen släckt.

Foto: Lars Johansson

Heby2023-11-12 11:00

På drygt en vecka har närmare 700 personer undertecknat uppropet digitalt. Därtill tillkommer fysiska listor som är utplacerade i Huddunge.

– Responsen har varit över all förväntan, säger Sofia Flodström som administrerar namninsamlingen.

Målsättningen med namninsamlingen är att få politikerna i Heby kommun att ändra det beslut som fattades redan 2019 när nya riktlinjer för park- och gatubelysning i Heby fastställdes. Principen i beslutet är att gatubelysning längs statliga och enskilda vägar inte ska skötas av kommunen. Trafikverket har tagit över en del av belysningen, men har andra kriterier för när det anses nödvändigt. Längs de enskilda vägarna erbjuds samfälligheter att ta över. När beslutet nu verkställt innebär det att mer än var femte lampa släckts och flera mindre orter har mörklagts helt. Sammanlagt är det 800 gatlyktor som släckts.

undefined
Sofia Flodström i Sillbo ligger bakom namninsamlingen.

Hon bor själv i Sillbo, en av flera platser i Heby där nu samtliga gatlyktor är släckta.

"Säkerheten och tryggheten hos oss invånare måste värdesättas högt. Det här beslutet påverkar direkt våra barn och andra som bor längs med vägarna. Det släcks ned längs med vägar som dessutom har en hög hastighetsbegränsning. En nedmontering av landsbygden och invånares trygghet och säkerhet", skriver gruppen bakom namninsamlingen i uppropet som fått stor spridning i sociala medier.

– Det kändes som en namninsamling var ett naturligt steg att ta när vi inte fått något gehör för våra synpunkter på annat sätt. Kommunens beslut att hålla belysningen släckt går inte i linje med en levande landsbygd, och det är ett konstigt beslut redan från början, säger Sofia Flodström.

Nästa steg blir att överlämna namninsamlingen till Hebys politiker, få till ett möte med dem och försöka få dem att ändra beslutet.

– Det är naturligtvis ett svårt beslut att ta för oss politiker att släcka en vägbelysning som många invånare har haft sedan 1970-talet. Samtidigt är det en stor kostnad för kommunen att driva all belysning där vi nu även ska omförhandla det utgående elavtalet. Det nya elavtalet kan bli mellan 200 och 400 procent dyrare än det nuvarande, sade Per Möller (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, när han kommenterade beslutet i en artikel i UNT för en tid sedan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!