Personalen rasar – efter nedläggningen

Sök nytt jobb eller få sparken. Det fick personalen välja på när Tallgården skulle stänga. Nu rasar personalen mot både kommunen och facket. "Jag fick panik", säger undersköterskan Anneli Johnsson.

"Vi blev inte lovade något nytt jobb, utan vi fick söka som alla andra", säger Marita Pettersson, här i sällskap med Doris Jansson som bor på Tallgårdens äldreboende.

"Vi blev inte lovade något nytt jobb, utan vi fick söka som alla andra", säger Marita Pettersson, här i sällskap med Doris Jansson som bor på Tallgårdens äldreboende.

Foto: Simon Larsson

Heby2022-12-17 05:00

UNT berättade häromdagen om 86-åriga Doris Jansson i Östervåla som tvingas flytta när äldreboendet Tallgården stänger.

Beslutet togs av kommunen i november i år. Men trots det informerades inte personalen förrän häromveckan. Då var beskedet att de anställda fick två veckor på sig att besluta om de vill ta ett avgångsvederlag eller söka annat jobb.

– De kom hit en dag från Heby och berättade vad som skulle hända. Sen gav de oss valmöjligheterna. Allt skulle vara klart på två veckor. Vi blev inte lovade något nytt jobb, utan vi fick söka som alla andra, säger lokala fackombudet Marita Pettersson.

undefined
Tallgårdens äldreboende i Östervåla stänger i sommar. Heby kommun beslutade om stängningen formellt i november i år.

Nu är hon och flera kollegor starkt kritiska mot både hur kommunen och facket hanterat situationen.

Enligt Marita och kollegorna Anneli Johnsson, Ana Maria Barbu, Jantana Seesan, Emelie Eklund och Gertrud Zilén har fackets hjälp varit bristfällig, trots de anställdas oro och många frågor kring nedläggningen.

undefined
"Kommunen kom hit en dag och sa att det var de här alternativen som fanns. Jag visste inte alls vad jag skulle göra. Så skulle man jobba och agera som vanligt för de boende samtidigt", säger Anneli Johnsson, undersköterska från Östervåla.

Anneli Johnsson beskriver att hon fick panik när beskedet kom.

– Jag skulle ta ett beslut som påverkar hela mitt liv och min inkomst på två veckor. Jag hann knappt tänka. Vad klarar jag av? Vad vill jag? Det blev så stressigt. Det är hemskt dåligt skött allt det här.

undefined
Ana Maria Barbu har också fått nytt jobb. Hon lämnar sin tjänst på Tallgården för en så kallad pooltjänst där hon kommer arbeta som inhoppare.

Av dessa kollegor har alla fått nya jobb utom Marita. Hon tackade i stället ja till avgångsvederlag. Av allt att döma väntar arbetslöshet efter det.

– Enligt kommunen har de en policy där de inte återanställer en om man snart fyller 65. Jag är 63. Jag fick ansöka igen efter att jag fyllt 65 sa de.

undefined
"Jag har körkort. Men jag vill hellre åka buss. Men det går nästan inga bussar och inga som passar schemat", säger Jantana Seesan som bor i Tärnsjö. Hon är en av dem som fått nytt jobb på Lövsta i Heby.

Annika Krispinsson (C) är ordförande i vård- och omsorgsnämnden. Hon håller med om att tiden var kort efter att beslutet togs.

Dock ska alla Tallgårdens anställda ha erbjudits jobb på Lövsta. Så många anställda som möjligt fick nya jobb i Östervåla.

undefined
"Jag är medveten om att det blev kort om tid. Det har att göra med att det är svårt för förvaltningen att börja jobba med förändringar som inte är politiskt beslutade", säger Annika Krispinsson (C).

– Jag förstår kritiken om att det gick lite fort. Men frågan har utretts länge. Vi har informerat löpande om att Tallgården har stora underhållsbehov. Det kan därför inte ha varit en jättestor överraskning för de anställda att det skulle bli så här.

Enligt Åsa Johansson, chef för vård- och omsorgsförvaltningen, har kommunen en pensionspolicy för att "rädda kvar yngre medarbetare". Den bygger på en frivillig överenskommelse mellan anställd och arbetsgivare.

– Syftet är att gå i pension och inte fortsätta sitt yrkesliv, säger hon.

undefined
Enligt Gunilla Skinnar och Birgitta Johansson på Kommunal i Morgongåva arbetar de aktivt för att medlemmarna ska ha en så bra arbetsmiljö som möjligt. De är därför positivt inställda till kommunens nya äldreboende Lövsta där bland annat utrymmen ska vara bättre anpassade och utrustade med rätt hjälpmedel.

Gunilla Skinnar, huvudskyddsombud på Kommunal, håller inte med om att de har brustit i sitt stöd för de anställda. De har bland annat haft flera möten för att prata om nedläggningen.

Tvärtom menar hon att det vore fel att låta medlemmar jobba på en arbetsplats med så stora arbetsmiljöbrister som Tallgården.

– Vi har full förståelse att det blir starka känslor för ett boende som funnits så länge. Men vi kan inte gå in och försöka stoppa en nedläggning med den typen av brister. Vi arbetar aktivt med att våra medlemmar ska få en bättre arbetsmiljö. Det är en av de viktigaste frågorna vi driver.

undefined
"När vi har lokaliserat tjänster har de med flest antal år som anställd i kommunen fått förtur", säger Gunilla Skinnar om att facket arbetat aktivt för att Tallgårdens anställda skulle få jobb nära Östervåla.

Facket är samtidigt starkt kritiska mot att kommunen har ett upplägg där de inte låter äldre anställda, som tackat ja till avgångsvederlag, fortsätta arbeta efter avtalad uppsägningstid.

– Vi har kontaktat HR om det här. Det här är personliga överenskommelser med de anställda. Men det är inte hugget i sten att de inte får jobba när väl tiden kommer.

Enligt Skinnar kommer Kommunal att agera mot kommunen om de inte låter personer arbeta om behov finns.

Tallgården – de anställda

Totalt 23 personer är fast anställda på Tallgården i Östervåla.

Av dessa har:

13 personer fått nya jobb i kommunens norra del, Östervåla och Tärnsjö.

4 har fått jobb på Lövsta i Heby.

4 valde avgångserbjudande.

2 har sagt upp sig och sökt andra tjänster.

Källa: Gunilla Skinnar och Birgitta Johansson, Kommunal i Morgongåva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!